udv-hsz hsz-csik
2022-06-30
Csütörtök
Pál napja

Min: 6
Max: 9
Min: -2
Max: 0

Zeteváraljáról röviden

Zetelaka határából kivált falu.

A Nagy-Küküllõ hegyvidéki szakaszán, az Ivó-pataka beömlése közelében, a 138-as megyei (aszfaltozott) út mentén fekszik, Zetelakától (a községközponttól) 6, Fenyédtõl 12, és Székelyudvarhelytõl 19 km-re.

Zeteváralja múltja a Deság dombon állott vár és az ott elhaladó római úthoz fűződik. A vár a vaskorban épült és római korban is fennállhatott. Orbán Balázs „Kicsiny sasfészek“-nek nevezte. A várral kapcsolatban több féle legenda is létezik:
- Az egyik szerint a vár pusztulása Isten büntetése. Zete - a várúr - nem akarta a keresztény vallást elfogadni, sot pogány módon káromolta Istent, ezért a Fennvaló sújtó keze eltörölte a várát és büszke pogány urát két lányával együtt. A község elso neve Cseleháza volt és mai telephelytol északabbra feküdt, melyet a tatárok felégettek. Lakói, osi templomukat még Cseleházán felépítettek. Az idők folyamán a lakosság tovább szaporodott, a települések egyre jobban gyarapodtak, újabb házakat, melléképületeket emeltek, amelyek valóságos falvakká alakultak. Így jöttek létre: Zeteváralja, Ivó, Deság, Sikaszó és a Küküllőmező falvai, amelyek közigazgatásilag ma is Zetelakához tartoznak.
- Egy másik történet szerint Zete, a vár utolsó ura dús és hatalmas volt, mint kis király, de szilaj s kicsapongó. Korán elhalt nejétől egy fia maradt. Egy éjjel, a várúr parancsából szép kis lánykát hoznak a várba, akivel együtt nevelkedtek, és egymásba szerettek. Egyszer a kúnok megtámadták a helységet, és a fiú is elment a harcba. Azalatt az otthonmaradt leány anya lett. A hír hallatán Zete dühös lett. A harc után hazatért fiú áldást kért atyjától; de Zete szikrázó szemekkel rivallt rá: - Átok reád nyomorult, eltakarodj szemeim elol: vagy nem tudod, hogy testvéredet gyalázád meg. Az ifjú haragjában elvágtatott, de apja utána. Zete elérve gyermekét, átverte, miközben lova lába alatt kövé vált az út. A leány otthon kétségbeesettségében felgyújtotta a várat, s ő maga a vár nyugati faláról a száz ölnyi mélységbe ugrott. A vár a bűn terhétől elsülyedt. A falu népe a vártól félórányira épitette fel Zetelakát. Minden tavasszal a falu leányai búsan járnak el a vadliliom s tulipánokért, melyek - a monda szerint - a szerencsétlen leány virágai gyökeréből sarjadzanak; s mutogatják Zete lova lábnyomait, midőn gyermeke üldözésére kiszöktetett a várból; s átkozzák Zetét és lovát, hogy kövessé s terméketlenné tették a határt.

A vár maradványai a Deság-dombja nevű 812 m magas hegyhát tetején találhatóak.

Zeteváralján a Madarasi-Hargitára vezető út után következik a Zeteváraljai-gyújtotó gátja. A Nagyküküllő és a Sikaszó összefolyásánál létesítették 1976-1992 között. A duzzasztógát megépülésével közel 140 hektár vízfelület jött létre, mely télen a korcsolyázókat, meleg nyári napokon a kirándulókat, fürdőzőket vonzza.

A falu elsőrendű nevezetessége ez a víztározó:

  • A Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava.
  • Árvízvédelmi-folyószabályozási, gazdasági, energetikai, turisztikai-szociális, környezetvédelmi jelentősége van.
  • A vízgyűjtő tó létrehozásával tulajdonképpen a felszíni vízfolyások sokoldalú hasznosítására törekedtek: ivó- és ipari vízszolgáltatás Székelyudvarhely-Székelykeresztúr-Segesvár-Medgyes vonalán, továbbá az árvizek megfékezése és elektromos energia termelése.
  • A gát korszerű vízgazdálkodási (halászat, hajózás, sportrendezvények) és turisztikai hasznosítási terve még nem készült el.
  • A víztározó vízmennyiségének 3/4-ed része arra szolgál, hogy tartós szárazság esetén is fenn tudják tartani a Nagy-Küküllő kellő vízhozamát. 
  • A víztározó befogadóképessége közel 50 millió, a megmozgatott földmennyiség 3 millió köbméter. 
  • A munkálatok során több mint 70000 köbméter betont használtak föl. A munkálatok során közel 300 ember dolgozott, a gát építése 16 évet vett igénybe.
  • A gát mögött kialakult mesterséges tó (vízfelület) méretei: hossza 2,6 km, melybõl 1, 4 km az egykori Nagy-Küküllõ hosszában terül el.
  • A vízfelület szélessége 400-800 méter, a két elágazásban, a Nagy-Küküllő és a Sikaszó mentén pedig 150-200 m között váltakozik.

Zeteváralja ma egy igen fejlett turistavidék, rengeteg panzióval és kulcsosházzal.

 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch