udv-hsz hsz-csik
2022-05-22
Vasárnap
Júlia, Rita napja

Min: 2
Max: 5
Min: -3
Max: 2

Zetelakáról röviden

A Hargita hegység dél - nyugati lábánál, a Nagyküküllő völgyében helyezkedik el Fenyédtől 6, Székelyudvarhelytől 11, és Gyergyószentmiklóstól 52 km-re.

Zetelaka népes hegyaljai halmaztelepülés, Hargita megye egyik nagyközsége.

A székelyek által lakott községet hat falu alkotja: a községközpont, Zetelaka több mint 4 és fél ezer lakossal, a tölgyerdőkkel szegélyezett Zeteváralja, a fenyőerdok borította hegyláncok között elhelyezkedő Ivó és Sikaszó, valamint az 1000 méter tengerszint feletti fennsíkon található Deság és Küküllőmező.

A Hargita lábainál elterülő települést a Székelyvarság fennsíkján eredő folyó-pár egyike, a Nagyküküllő szeli át. Zetelaka összterülete megközelítőleg húszezer hektár, ennek több mint fele erdő. Zetelaka a fakitermelés, a népi famegmunkálás központja. A zetelaki székelyek egyik mondása: "porból lettünk, de fából élünk".

Római katolikus temploma 1912-14-ben épült. Ez a vidék legnagyobb katolikus temploma. Tornyában gótikus töredéket őriznek: egy darabokra tört 71 cm átmérőjű kő körablakot, középen egy négykaréjos nyílással. Ez és a barokk főoltár a középkori templomból került az új templomba.


Csíki Árpád fotói:

 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch