udv-hsz hsz-csik
2022-06-30
Csütörtök
Pál napja

Min: 6
Max: 9
Min: -2
Max: 0

Tibódról röviden

Tibód Székelyudvarhelytől észak-nyugat irányban (4 km) a 13 A jelzésű műútból leágazó 14-es számú községi úton közelíthető meg, amely a Bosnyák-patak völgyét követi.

Kis dombalji sorfalu a Bosnyák-patak bal partján. Keletről a Rez-tető (768 m), nyugatról a Szirt-tető (670 m) határolja, melyet Szirtalja és Leányhegy szegélyez. Északon részben nyitott, a Hidegség dűlő választja el Székelyszentkirály külterületétől. 

A falu a hagyomány szerint Örs vezér Tibold nevü fiáról kapta a nevét. Határában gazdag római pénzlelet, római castrum és út maradványai kerültek elő. 1910-ben 140, 1992-ben 192 magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Udvarhelyi járásához tartozott.

Az 1989-es fordulat után a település életében fontos helyre került az idegenforgalom. 1990-óta egyre több turista keresi fel gyönyörű, csodálatos tájának köszönhetően. Évről évre kb. 500-600 turista látogat el megnézni Tibód festői, érintetlen környezetét és igénybe venni az itt lakók vendégszeretetét. A faluturizmus jövedelmet jelent a település lakóinak, ami tükröződik a falu arculatán. Aki meglátogatja a falut, annak része lesz megtapasztalni az ott lakók vendégszeretetét. Részt vehet a falusi munkákban, állatokat gondozhat.

200 állandó lakosa van, de virágzó turizmusának köszönhetően évente több száz pihenni vágyó keresi fel. A faluban nagyobb turistacsoportok elszállásolását is meg tudják oldani.

Lakói katolikusok. Kápolnáját 1764-ben a Török család építtette Szent Erzsébet tiszteletére. Itt született a család több neves tagja.

A falu nevezetesebb épületei: a Lófői-ház, ami több mint 400 éves és a Török család kápolnája (1760).

Tibód kiránduló helyei: Szirt tető (innen megtekinthető a falu fekvése a Bosnyák völgyében), Rez tető (az Udvarhelyi-medence látható), Kétvize (Bosnyák és Ballé pataka találkozása).

 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch