udv-hsz hsz-csik
2022-05-22
Vasárnap
Júlia, Rita napja

Min: 2
Max: 5
Min: -3
Max: 2

Szentegyházáról röviden

Szentegyháza (1899-ig Szentegyházas-Oláhfalu, románul Vlăhiţa) város Hargita megyében. 1876-ig Kápolnásfaluval együtt alkotta Oláhfalva városát, majd Szentegyházasfalu néven újra falu, de 1968-tól ismét város lett. 1990-ben a Szentegyháza nevet vette fel.

Szentegyháza két település összeolvadásából keletkezett: Szentegyházasfalu (régen Oláhfalu) és Szentkeresztbánya vált eggyé.

A városka Székelyudvarhely és Csíkszereda között félúton, a Központi-Hargita déli előterében a Szentegyházasfalvi-Láz közepén fekszik. 860 m-es magasságával ez Hargita megye legmagasabban fekvő városa. Homoródfürdő és Lövétebánya tartozik hozzá.

Északi része az Oláhfalu, az itt legelőbb letelepedett Oláh János nevű pásztor után kapta a nevét.

Déli része az egykori Szentkeresztbánya Rókavárossal együtt. 1848-ban az agyagfalvi gyűlésen a Székelyváros nevet kapta.

A város híressége a vashámor, mely múzeumi érték, és a vasüzem, amely valamikor helyi nyersanyagból olvasztott kitűnő minőségű nyersvasat.

Neve korai építésű templomra utal, mely 1360-ban már bizonyosan állt (ezen a néven először 1614-ben szerepel). Az Erdélyi Fejedelemség idején kiváltságos falu volt, lakói főleg fakitermeléssel foglalkoztak. 1575-ben Báthory István kiváltságokat adott lakóinak. A település 1801-ben vásártartási jogot nyert. 1836-ban csatlakozott Szentkeresztbánya a településhez, nemsokára megkezdődött a vasgyár építése, de 1849-ben az orosz csapatok porrá égették és újjá kellett építeni. 1860-ban vashámorok épültek.

1910-ben 2289 lakosa volt, egy kivételével mind magyarok. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Udvarhelyi járásához tartozott. 1992-ben 7265 lakosából 7193 magyar, 60 román, 7 német és 5 cigány.

A múltban Szentegyházasfalu fõ gazdasági ága az erdõgazdálkodás volt, és mellékfoglalkozásként állattenyésztéssel foglalkoztak. A helyi adottságok határozták meg a gazdálkodás formáját. A faluhoz 7200 hold fenyõerdõ tartozik és szinte ugyanennyi havasi legelõ.

A város büszkesége a Gyermekfilharmónia (ahogyan a helyiek nevezik, a ,,Fili") ahol 140 fiatal énekel és zenél. A kórust Haáz Sándor alapította és dirigálja jelenleg is. Nagy népszerűségnek örvendenek határon innen és túl, gyakran turnéznak Magyarországon és szerte Európában. A Gyermekfilharmónia és a Haáz család 2003-ban Magyar Örökség Díjat kapott. Hazai és külföldi fellépéseik mellett minden évben megrendezik Szentegyházán a Filharmónia Napokat, de népdalversenyt, bútorfestő tábort és prímásképző-tánctábort is szerveznek itt.

Szentegyháza turisztikai helyzete az elmúlt tíz-húsz évben nagy fejlődésen ment keresztül. Elsősorban a demokrácia nyitotta meg a kapukat a turizmus előtt.

Látnivalók

 • Szent Andrásnak szentelt római katolikus temploma 1760-ban épült, 1822-ben átalakították.
 • Egykori vashámora muzeális érték, itt dolgozták fel az 1838-ban nyitott vasércbánya anyagát.
 • A vashámorok közelében tör fel a borvizes Dobogó-forrás, melynek vizére épült az egykori Dobogófürdő, Ugron Gábor fürdőtelepe a 20. század elején virágzott. 1952-ben egy fúrás következtében 20 °C-os, eddig hasznosítatlan ásványvízforrás is tör fel itt.
 • 1975-ben határában a Majzosi kőbánya közelében 26 C-os melegvizet találtak, melyre 1976-ban épült fel Majzos-termálfürdőtelepe.
 •  
 • A várostól 3,5 km-re a Vargyas völgyében fekszik Székely-Seltersz üdülőhely, mely sósborvizes forrásairól nevezetes. A nádasszéki borvízforrás vizében fürödni is lehet.
 • A város közelében, a Pokol-láz környékén található egy több hektár nagyságú nárciszrét, ahol minden év májusában megrendezik a Nárcisz-fesztivált.
 • A Termálfürdő a várostól mintegy két kilométere, a Szeltersz-i letérőtől északra, a Vargyas patak jobb oldalán fekszik kb. 824 méter tengerszint feletti magasságon, 1975-ben végzett kutató-fúrás eredményeképpen jött létre, a lakosság közmunkájának köszönhetően. A strand vizének hőmérséklete 24 fokos, ásványtartalma csökkenő értékű.


Testvérvárosai

 • Magyarország Szarvas, Magyarország (1994)
 • Magyarország Cegléd, Magyarország
 • Magyarország Balatonlelle, Magyarország
 • Magyarország Balatonboglár, Magyarország
 • Magyarország Látrány, Magyarország
 • Magyarország Baracs, Magyarország

A város címere:

 

 

 

 

 

 

 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch