udv-hsz hsz-csik
2022-06-30
Csütörtök
Pál napja

Min: 6
Max: 9
Min: -2
Max: 0

Küküllőkeményfalváról röviden

Küküllőkeményfalva (románul Târnoviţa) a Hargita hegység lábánál terül el, a Nagyküküllő folyó két partján helyezkedik.

Ez a kicsi falu a Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós közötti útvonalon található. Alig 2 km hosszú. Székelyudvarhelytől 12 km-re, Gyergyószentmiklós irányában fekvő település. A 138-as megyei úton közelíthető meg.

A legutolsó népszámlálás adatai szerint 656 lélekszámú, amiből 25 református, 4 unitárius, 5 ortodox vallású, a többi pedig római katolikus.

A falu, a nevét egy kemény lóról kapta, amellyel húzatták a fenyőrönköket, ugyanis a falu lakói fakitermeléssel foglalkoztak. Mivel ezen a folyón engedték le a rönköket, szükség volt egy jó kemény lóra, amelyik kihúzta a vízből ezeket a nagy darab fákat. Így lett a falu neve Küküllő+kemény+falva.

1566-ban Keményfalva néven jelentkezik az okiratokban, 1567-ben a regestrum 10 kapuval jegyzi.

1602-ben Keményfalva Kikellő néven fordul elő. A középkorban nem volt saját temploma, a hívek misére Zetelakára jártak templomba. Mai templomukat 1802-ben építették, egy régebbi helyére. 1894-től önálló plébánia. A kezdetektől katolikus falu, majd a reformációs évek változásai után újra katolikus. Katolikus temploma, ma már műemlékké van nyilvánítva, melynek védőszentje: Szent László. Június 27-én tartják az úgynevezett búcsút, ez a falu egyik legfontosabb ünnepe.

A helység lakóit már a régmúlt idők óta,”hétszilvafás”székelyeknek hívták. Ez azért volt így, mert minden embernek volt a tulajdonában legalább hét szilvafa. Ezek a székely emberek soha nem voltak jobbágyok.
Földműveléssel, állattenyésztéssel és fakitermeléssel foglalkoztak, és ez jellemző ma is.

Éghajlata a hegyvidéki éghajlathoz hasonlítható, elég korán leesik a hó, és későre olvad el. Nyáron is jellemző a hideg friss hegyi tiszta levegő. A legtöbb földterülete kaszáló és erdő.

1989 előtt és után is rohamosan apadt a falu lélekszáma. Sok fiatal kitelepedett Magyarországra, jobb megélhetést keresvén. 1996 után változás következett be. Mivel a falu nagyon közel van Székelyudvarhelyhez, és itt is fellendült az ipar és a kereskedelem ez csak jót tett a falunak.

A faluban iskola is található, amely 1978-ban épült közmunkával.

 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch