udv-hsz hsz-csik
2022-06-30
Csütörtök
Pál napja

Min: 6
Max: 9
Min: -2
Max: 0

Homoródfürdőről röviden

Székelyudvarhelytől 16 km-re északkeletre a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében fekszik a falu, a Hargita hegység délnyugati részén 680 méter tengerszint feletti magasságban.

Régen kis székely falucska volt, mára azonban már országos jelentőségű üdülőteleppé nőtte ki magát. Hideg-melegvizes szénsavas fürdővel, bő vizű borvízforrásokkal, és csodálatos hegyi tájakkal várja az üdülni vágyókat.
1773-tól 1968-ig Kápolnásfalu fürdőtelepe volt, a települést 1913-ban vették fel a Helynévtárba.

A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Udvarhelyi járásához tartozott. 1968-óta közigazgatásilag Szentegyházához tartozik. A legutolsó 1992-es népszámlálás szerint 72 lakosa volt, 1 román kivételével mind magyarok.

Az üdülőtelep éghajlata csapadékban gazdag, a nyári átlaghőmérséklet 19-21 ºC. A legszebb és legmelegebb idő, ami a természetjárásra alkalmas nyáron július 25 és november 10-e között van, télen pedig január 20 és február 10-e között. Novembertől kezdődően néha egészen májusig a tájat a hó uralja. Általában 85-120 napig tart a hótakaró, így a vidék a sísportkedvelők egyik kedvenc helye.

A fürdő a 19. században indult fejlődésnek, amikor a forrásokat köpübe foglalják, sétányokat zenepavilonokat építenek, 1890-re elérte fejlődésének csúcspontját. Gyógyfürdőit, villáit 1948-ban államosították és ifjúsági tábort működtettek. A fürdők azonban nem működtek, a villákat pedig visszaperelték a jogos tulajdonosaik. A két világháború között sok villa épült, főleg az Ilona-völgyben. 1990 óta épülnek újra a hétvégi házak és nyaralók.

A Lobogó borvíz messze földön híres, a forrástól sokan viszik kannákban telerakva az autókat. 1936-1938 között a forrás vizét palackozták és forgalmazták.További gyógyvizes források: Mária-forrás, Klotild-forrás, Vészfarki borvíz-forrás.

A homoródi borvízet már a rómaiak is ismerték. Az itteni borvízforrások vízét először 1820-ban elemzte Pataki Sámuel. A szénsavas, sós, vasas ásványvizek a szív-érrendszeri panaszok, magas vérnyomás és az emésztőszervi megbetegedések kezelésére javasolt. Nem javasolt a gyomor- illetve bélfekélyben és a gyomorsav túltengésben szenvedő betegeknek. A borvizekre jellemzõ a mikroelemek (Li, Mn, Br, J) viszonylag magas aránya. Vegyileg a földes-meszes, kloridos savanyú vizek csoportjába tartoznak. Fürdővízképpen szív és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőknek javasolt, ugyanakkor asztali vízként is fogyasztható.

Homoród nevét a magyar homorú szótól kapta. A vidék ma is leginkább az ásványvizeivel vonzza a turistákat. Több vendéglő és panzió is működik itt.

Fotó: Csender Gyula

 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch