udv-hsz hsz-csik
2022-06-30
Csütörtök
Pál napja

Min: 6
Max: 9
Min: -2
Max: 0

Galambfalváról röviden

Galambfalva községet Kisgalambfalva és Nagygalambfalva alkotják. Ezek a települések a Nagyküküllő jobb és bal partján helyezkednek el, a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő megyei úton 425-475 m magasságban, Székelyudvarhelytől 18, Székelykeresztúrtól 7 km-re.

A községet 1334-ben Galamb néven említik először.
A szájhagyomány szerint régen a Rez tetőn egy várban lakott egy neves úr, akinek volt egy fia. Ez a fiú a Galat tetején álló vár úrának lányába lett szerelmes. A fiatalok valahányszor találkoztak, becézték egymást: "kis galambom"-nak szólította a fiu a lányt, "nagygalambom"-nak szólította a leány a fiút. Kesőbb a fiú faluját Nagygalambfalvának, a lány faluját Kisgalambfalvának nevezték el.

2002-ben népessége 1140 fő, területe 86.75 kmp. A falu lakossága magyar nemzetiségű, többségük református.

A református műemlék temploma a templomdombon épült, a falu középső részén. A szakértők szerint a XIII- XIV. században épült. A második építési periódus a XIV. század közepére esik, ekkor épült a szentély. A harmadik építési szakasz a XV-XVI századra tehető. 1666-1685 között többször is javításokat végezték rajta. A sok átalakítás és renoválás következtében szinte teljesen elveszítette középkori jellegét.

A községre jellemző a hatalmas kőkapuk sokasága, amely eltér a kistérség többi falvaiban fellelhető faragott székely kapuk stílusától.

A falu többek közt onnan is hírnévre tett szert, hogy itt született a híres erdélyi költő, Kányádi Sándor.

A falu határában található a Rák tava természetvédelmi terület.
Ezt már Orbán Balázs is említette A Szekelyfold leírása című kötetben. Földtani szempontból a tó területe neogén kori üledékes kőzetből, szarmatakori agyagos margákból és homokkövekből áll. Ezek kedveznek a földcsuszamlásoknak. A tó ezeknek a mozgásoknak a következtében keletkezett. A Rák tava 590-600 m magasságban terül el.

Forrás:
http://www.kisterseg.ro
http://www.primariaporumbeni.ro

 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch