udv-hsz hsz-csik
2022-05-22
Vasárnap
Júlia, Rita napja

Min: 2
Max: 5
Min: -3
Max: 2

Agyagfalváról röviden

Székelyudvarhelytől 10 km-re délnyugatra, a Bögözi-medence területén, a Fancsika-patak völgyének északi kijáratánál fekszik.

Ősidők óta lakott hely. Határában a két árok közén bronzkori település nyomaira bukkantak.

A hagyomány szerint a falu egykor a nagyrét közepén a mostani Fancsika híd táján feküdt, egy részét Fancsikafalvának nevezték. A falutól a Nagy-Küküllő felé északra elterülő rét a székelység ősi gyülekezőhelye.
Agyagfalva neve szorosan összefonódik az 1506. évi székely nemzetgyűlés és az 1848-as agyagfalvi gyűlés eseményeivel. E helyhez kötődik a székely önkormányzattal kapcsolatos szabályzatok elfogadása és ugyancsak itt hangzott el 1848-ban az erdélyi románokhoz és szászokhoz intézett testvéri összefogásra hívó kiáltvány is. Ezek emléke örökre fennmarad a székelység történetében. Az Agyagfalvi-rétet Orbán Balázs a Székelyföld Rákosmezejének nevezte. (A Székelyföld leírása, I. kötet, 35).

A falu nevét onnan kapta, hogy lakósai az agyagipart, mint házi ipart űzték.

Látnivalók: 

  • Az agyagfalvi 1848-as emlékmű: Az emlékművet a hirtelen elhunyt Kulcsár Béla pályanyertes tervei szerint készítették el a marosvásárhelyi Hunyadi László és Kiss Levente szobrászművészek. Az emlékmű anyaga borszéki travertin 1978-ban fogott hozzá a két művész a terv kivitelezéséhez. A szoboregyüttes egyes darabjait a helyszínen állították fel, itt véglegesítették a kompozíciót. Hivatalos leleplezése közel 10 évet váratott magára, 1990. október közepén került sor rá. A régi "nagy kő" sokáig a Fancsika-patak jobb partján pihent. Kifaragása 1989 előtt több akadályba ütközött.
  • Református templom: A falu közepén álló, alacsony, cserépfedésű kőkerítéssel körülvett gótikus templom. Építési idejét a 13. századra teszik. A templom kőből és téglából épült 204 m2-es alapfelületen. A templom mai formájában késő gótikus elemeket őriz a 15. század második feléből. A torony a hajótól külön, a kerítés délnyugati falába foglalt. A kaputorony bejáratként szolgál. Többször magasították, az 1628. G. D. évszám és felirat az alsó két szintre vonatkozik.

Fényképek: Séra Zoltán

 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch