udv-hsz hsz-csik
2022-06-30
Csütörtök
Pál napja

Min: 6
Max: 9
Min: -2
Max: 0


A bögözi templom Udvarhelyszék egyik legszebb középkori emléke, a Nagyküküllő bal oldalán, a falu hajdani központjában áll, a délről jövő Kányádi patak partmagaslatán.

Kerített templom. Körbefutó alacsony kőkerítés övezi, délről és északról nyíló bejáratokkal.

A román kori templomot a gótika korában átépítették, a tornyot megmagasították. A toronyhoz épített támasztófalat egy földrengés tette szükségessé.

A templom hármas tér­fűzésű: hatalmas tornya mögött gótikus hajó, majd a hajónál alacsonyabb, külön tető alá fogott, támpillérekkel erősített, sokszögzáródású szentély sorakozik.

A templomhajó északi oldalán három falképciklus látható: a Szt. László legenda, Antiochiai Szt. Margit története és az Utolsó ítélet. A szentély megmaradt boltozottnak, a templomhajó 1724-ben festett kazettás mennyezetet kapott.

A szentély déli falának keleti részén szamárhátíves ülőfülke mélyed a falba, kőkeret nélkül, az északi oldalon a szószék lépcsője mellett szemöldökgyámos, élszedéssel szegélyezett sekrestyeajtó-keretet tett szabaddá a legutóbbi javítás; küszöbe magasan a mai padlószint fölött van. A szentély keleti felében két pilléren nyugvó orgonakarzat áll. Az orgona belsejében felirat tudósít készítőjéről:
"KIRALYI TABLAI HÜTES JEGYZŐ ÉS IRNOK SZABÓ JANOS HONI MAGYAR TERMÉSZETES ORGONA MÜVÉSZNEK 26-IK ALKOTMANYA KÉSZITETTE FESTÉSSEL ÉS ARANYOZATTAL. MVASARHELYEN 1746."

A templomról bővebben >>

 


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch