udv-hsz hsz-csik
2022-05-22
Vasárnap
Júlia, Rita napja

Min: 2
Max: 5
Min: -3
Max: 2


Interjú

Villa Vitae - az Élet háza

A Villa Vitae wellness és Spa központ Székelyudvarhelyen várja az igényes, Erdélyt és az erdélyi hangulatot szerető vendégeket. A wellness szálloda könnyen megközelíthető, mégis a város forgatagától távol eső, csendes, kéthektáros kertben várja vendégeit étteremmel, csodás kilátást nyújtó terasszal, bárral és wellness részleggel.
A Villa Vitae ügyvezetője, Borbély Bea és Sánta Judit válaszolt kérdéseinkre.


Jubilál a Szabadidőkalauz!

Kedves Olvasó!

Örömmel jelenthetem be, hogy a Szabadidőkalauznak megjelent a 60-dik lapszáma, ami azt is jelenti, hogy már 15 évesek vagyunk.

Tizenöt évvel ezelőtt egy magyarországi kirándulás alkalmával fogalmazódott meg bennem ennek a kiadványnak az ötlete, amikor turistaként úgy éreztem, hogy nagy hasznát venném egy olyan nyomtatott kalauznak, amely segít eligazodni a helyi szállásajánlatok, programok, látnivalók és jellegzetességek között. Ugyanakkor segít megtalálni a hasznos dolgokat is.


Tisztelt vendégeink, kedves olvasók (2017. tél)

Mire is gondolhatnánk másra ebben a havas, fagyos évszakban, mint a testünket-lelkünket melegítő cselekvésekre, programokra. Annak ellenére, hogy naphosszat a fűtött, meleg házban, a kandalló mellett egy fotelben üldögélnénk legszívesebben, érdemes kimozdulni otthonról, hiszen lélekemelő rendezvények, helyszínek várnak az évnek ebben az időszakában is. Ne hagyjuk ki az adventhez, a karácsonyi-újévi ünnepkörhöz tartozó eseményeket, a sportolási lehetőségeket, hiszen idén is beüzemeljük a korcsolyapályát, gazdag programkínálatot nyújt a színház, a Művelődési Ház, a múzeum, a könyvtár, elmélkedéshez, komolyzenei koncerteket szervez a Székelyföldi Filharmónia, egyre gyakrabban vetítenek filmeket a moziban és a könyvtárban, Jézusváráshoz kitűnő alkalmak a hajnali misék, istentiszteletek.


Tisztelt vendégeink, kedves olvasók (2017. ősz)

Még javában tombol a nyár és a kánikula, nyaralás, szabadságok, kirándulások, szabadtéri rendezvények időszaka és turistaszezon van. Akad bőven látnivaló és program Székelyudvarhelyen ezekben a hetekben is, intézményeink, szállásadóink, programszervezőink dolgoznak az évnek ebben az időszakában.

A városháza szervezésében a Szent István Napok eseménysoro-zatával várjuk az érdeklődőket augusztus 19-20-án, a Virágos Székelyudvarhely díjkiosztó gálája mellett ünnepélyes keretek között köszöntjük a 25., 50. és 60. házassági évfordulóikat ünneplő házastársakat, megszenteljük és megáldjuk az új kenyeret, valamint augusztus 20-án este tűzijátékban is gyönyörködhetnek a látogatók.


Ép testben ép lélek


„Ép testben ép lélek” - ezt a régi magyar szólást választotta mottójául a Sóvidék szívében található parajdi Wellness Center. A vezetőség szerint ez a mottó adja vissza leginkább a wellness jelentőségét, amelyet a testi-lelki jóléttel lehetne leírni. Ilyen kecsegtető jólétet, a test és a lélek harmóniáját ígéri vendégeinek a wellnessközpont, és vár kicsiket és nagyokat számos szolgáltatásával és persze a messze földön híres gyógyító sós vizével.
A Wellness Center Praid ügyvezetője, Berde László válaszolt kérdéseinkre.

- Mikortól fogadja vendégeit a wellnessközpont?
A Well­ness Köz­pon­tot 2015. jú­li­us 3-án nyi­tot­tuk meg, a Só­szo­ros mel­lett he­lyez­ke­dik el 1900 nm fe­lü­le­ten, amely­hez to­váb­bi 7500 nm zárt ud­var tar­to­zik.


Madarászás a Homoródszentpáli halastavaknál

Székelyudvarhelytől 16 km-re, a Nagy-Homoród völgyében található a Homoródszentpáli madárpihenő. Az eredetileg nádas, sós-mocsaras terület sajátos vízzáró talajrétegének köszönhetően ma már madárvédelmi rezervátum is. Dr. Szabó József nyugalmazott állatorvossal, a Madártani Rezervátum gondnokával beszélgetett munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella.


Uz Bence földjén


Ki ne emlékezne Nyírő József híres regénybeli hősére, Uz Bencére, aki a könyv történetein keresztül megtestesíti és képviseli mindazt, amit az ember a székely talpraesettségről, a furfangról és a mentalitásról gondol. Ez a csavaros eszű székely a havasokban lakott, a Hargitán. Talán éppen ezért vette fel az egyik legrégebbi hargitafürdői vendégház az ő nevét.
A turisták körében nagy népszerűségnek örvendő Uz Bence menedékház vezető-tulajdonosával, Kovács Edittel beszélgetett munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella.


Tisztelt vendégeink, kedves olvasók!

A frissesség, megújulás időszakában munkánkat is ennek szellemében igyekszünk végezni, felpezsdül a város. Temérdek rendezvény, megmozdulás jellemzi ebben az időszakban a települést és vonzáskörzetét.

A közel 1500 kerékpárost és még legalább ennyi gyalogosan, illetve autóval és autóbusszal érkezőt számláló szejkefürdői majálist követően májusban a virágoknak jut a főszerep. Nemcsak azért, mert május első vasárnapján virággal köszöntjük az édesanyákat, hanem mert már javában zajlik a Virágos Székelyudvarhely program negyedik kiadása, május 11–14-én pedig a X. Dísznövény kertészeti kiállítás és vásár kínálatában gyönyörködhetünk. Továbbá e jubiláló rendezvény keretében zajlik a több éves hagyománnyal rendelkező Erdély szépe szépségverseny is.


Helvien - hagyományos ruhakészítés divatosan


A Helvien egy székelyudvarhelyi kis vállalkozás, ami 2002-ben indult és mára már saját üzletei vannak Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen. A folyamatosan bővülő csapat egy emberként munkálkodik azon, hogy a legrégibb kulturális örökségünket, a régi székely és magyar viseleti hagyományokat újraélessze és egy ma is hordható, divatos formában elevenítse meg.

A Helvien marketing és kommunikációs vezetője, Neubauer Helga válaszolt kérdéseinkre.


Egységben az erő

Székelyudvarhely fejlődő  turizmusához nagyban hozzájárulnak a helyi turisztikai szolgáltatók azáltal, hogy minőségi kínálattal várják vendégeiket. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolt Verzár Lóránt, a Septimia Resort gazdasági igazgatója.

- Milyen szolgáltatásokkal várják a turistákat és a helyieket?
Már a Septimia Szabadidőközpont ötletének megszületésekor szem előtt tartottuk azt a célt, hogy úgy az idelátogató turistáknak, mint a helyieknek változatos szórakozási lehetőségeket biztosítsunk. A komplexum területén belül olyan testi-lelki felüdülést biztosító szolgáltatásokkal várjuk kedves ...


Kedves olvasó!

Kétségtelen, hogy az elmúlt évek nyári és őszi programjaiból a székelyudvarhelyiek sok mindent szerettek, sok mindent vártak és örömmel is vettek részt rajtuk. A „Válts jobbra!” szellemisége mentén nemhogy semmilyen jónak az elrontói nem leszünk, hanem igyekezni fogunk valóban jobbá és tartalmasabbá tenni rendezvényeinket. Nem a hosszúra nyújtott rendezvénysorozatokat szorgalmazzuk a továbbiakban, hanem az egykét napos, de minden ízében tartalmas, minél szélesebb réteget megmozgató programokat, amelyeket alkalomadtán valóban ünnepként él meg az egész város. Arra igyekszünk majd hangsúlyt fektetni, hogy – minőségüket tekintve – ne csak szórakoztató, hanem kulturális többletet is kínáljanak ezek a rendezvények.


Sétapálca - városnéző séták Székelyudvarhelyen

A Sétapálca nevet viselő kulturális program tavaly indult el Székelyudvarhelyen. Lényege, hogy séták keretében ismerteti meg, mutatja be egy más arculatát annak a városnak, ahol mindennapjainkat éljük. Egy város tele van emlékekkel, emberi sorsokkal, eddig el nem mesélt történetekkel, amelyeket a séta  kísérői (helyi történészek) nagy élvezettel osztanak meg az érdeklődőkkel. A program ötletgazdáját, Péter Ildikót a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány programvezetőjét kérdezte munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella.

- Hogyan született meg a Sétapálca nevű városnéző túrák ötlete?
Kb. két éve merült fel az ötlet, akkor találkoztam először hasonló programokkal külföldön, és a Közösségi Alapítvány arra gondolt, hogy honosítsuk meg ezt Székelyudvarhelyen is... 


Barangolás Udvarhelyszéken

Zsigmond Enikő geológus, turisztikai szakíró Marosvásárhelyen született, Sepsiszentgyörgyön, majd Kolozsváron tanult. Jelenleg Csíkszeredában él. Több neves erdélyi turisztikai könyv szerzője, és helyi térképek is jelentek meg munkássága nyomán. Habár nyugdíjas, még ma is aktív a turizmus szolgálatában. A geológussal munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella beszélgetett.

- Hogyan került kapcsolatba a geológiával, turisztikával? 
Marosvásárhelyen születtem, ott is vagyok bejegyezve, a szüleim a városhoz közeli Pusztaalmáson tanítottak. Utána Tusnádra és Nagybaconba költöztünk haza, odavalók voltak a nagyszüleim. Később Málnásfürdőn telepedtünk le. Iskolai tanulmányaimat Sepsiszentgyörgyön végeztem. A mostani Mikes Kelemen Főgimnázium diákja voltam. Majd a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetemen végeztem kutató geológia szakot. 


Csúcsszolgáltatások a csúcson


Székelyföld szívében a Madarasi Hargita legmagasabban fekvő panziója családias hangulatával, igényesen felszerelt, pazar kilátással rendelkező szobáival, már 2008 óta várja a kikapcsolódni vágyókat. A Pethő panzió vezetője, Pethő Attila válaszolt kérdéseinkre.


Kedves olvasó!

A jó idő érkeztével megmozdul a város, megtelik élettel, hiszen egy hónapon át tartó programsorozatra hívjuk Székelyudvarhely apraja-nagyját.

A május 1-jétől június 1-jéig tartó, Székelyudvarhely Tavasza elnevezésű programsorozat tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínál a városlakók számára. A hónapos esemény alatt színházi műsorok, kiállítások, különböző előadások, kézműves foglalkozások, egész napos programok, sport és szabadidős programok, valamint koncertek közül válogathatnak kedvükre.


Wellness a hegyek között

A Tusnád Wellness élményfürdő a Csukás tó mellett található Tusnádfürdő központjában. Az élményfürdő 2044 négyzetméternyi területen fekszik, valamint van egy 200 négyzetméteres kinti része is. A Tusnád Wellness egy olyan szabadidőközpont amely ideális kikapcsolódási lehetőséget biztosít minden korosztály számára, akik a szabadidejüket hasznosan szeretnék eltölteni. A wellnessközpont egyik adminsztrátorával, Duța Évával beszélgetett munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella.


Évszázados hagyományokat őriznek Erzsó ruhái


Bíró Erzsébet népművész a hagyományok ápolásával, eredeti népművészeti elemek felhasználásával egyedi ruhákat tervez és készít a mai modern szabásvonalak ötvözésével. Termékeit a mívesség, a különös gonddal megválasztott alapanyagok, csipke díszítés, magyaros vonalvezetés és gazdag kézi hímzések jellemzik. Örömmel megvalósítja mindazok igényeit, akik szívükben származásuk hagyományait őrizve élnek, és azokét is, akik egyszerűen e kultúra rajongói. 


Lustrára gyűlnek a székelyek Udvarhelyszéken


Székelyföldfalusi világában napjainkban is sokan tartanak még lovat főként falusi munkákra. A falusi lovasok számára azonban ritkán nyílik alkalom arra, hogy lovaikkal a hétköznapi munka mellett, vagy ünnepi felvonulásokon túl egyéb közösségi eseményeken is részt vehessenek. Egy ilyen alkalomra ad lehetőséget a még szinte gyerekcipőben járó, de már nagy érdeklődésnek örvendő UdvarhelySzéki Vágta. A kezdeményezés megálmodójának, Kovács Nemes Lászlónak volt alkalmunk néhány kérdést feltenni.


A turistáknak üzenjük a lassúságot

A korondi Slow Tours Transylvania programjai arra hivatottak, hogy kizökkentsék a turistákat a mindennapi rohanó világból. Kérdéseinkre Pál Zoltán, a programok megálmodója válaszol.

- Milyen szálak fűznek Korondhoz?
Részben a rokoni szálak, a családunk férfi ága kecseti származású, tehát a pálfalvi Pálokhoz kötődik a családnevem. A legerősebb kötődés mégis a Korond környéki természeti és emberi értékekhez fűz. 


Székelyudvarhely tavasza - Színes programcsokor


Még nincs nyár, de már tudod, hogy jön, hogy az következik. Így a boldog várakozás ideje is a tavasz. És így kétszeresen szép. De van egy még szebb tavasz. Ami a szívedben, a lelkedben ébred. És ez a tavasz a legszebb, a legfontosabb. Mert ha a szívedben, a lelkedben tavasz él, akkor az ablakon túl lehet tél, lehet vihar, lehet bármi. Mert a lelkedből látod. A tavaszt. Szíved tavaszát.”

Csitáry-Hock Tamás gondolata tökéletesen kifejezi a tavasz lényegét. Ugyanis az első hóvirágok megjelenésével lassan elérkezik az első, meleg, tavaszi szellő is, amely magában hordozza a megújuló, ismét életre kelő természet, pezsgő élet jeleit.


Hargitafürdő mint megújuló üdülőhely

Tófalvi Éva neve egész Erdélyben ismerősen cseng, hiszen büszkén képviselte hazánkat a különböző síversenyeken, és mára már olimpiai sízőként is emlegethetjük őt. A hargitafürdői őslakos büszke a hazájára, és a helyi turizmusban is tevékenykedik. Vele bezsélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Milyen érzés romániai magyarként Románia zaszlóvivője lenni egy olimpián? 
Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor készen van a torta, és nem egy cseresznyét tesznek föl rá, hanem hármat kb. Fantasztikus érzés volt. Sokan nem tudják, hogy már 2002-ben is én vittem a zászlót Salt Lake-ben, utána Vancouverben, és idén Szocsiban.  


A búvárkodás népszerűsége növekszik Székelyudvarhelyen


Székelyföldön még kicsit távolinak tűnik a búvárkodás sportága, de aki érdeklődik iránta, annak egyre több lehetősége adódik kipróbálni és hobbyként gyakorolni is azt. Szaniszló Csabát kérdeztük, a székelyudvarhelyi Dive Adventures Egyesület alapítóját és a Hargita megyei hegyimentő szolgálat búvárszakosztályának vezetőjét a búvárkodásról és annak udvarhelyi helyzetéről.


A székelyudvarhelyi Tourinfo iroda várja az érdeklődőket


A székelyudvarhelyi Tourinfo iroda széleskörű információval látja el a városunkba érkező turistákat, ezáltal segítve a helyi turizmus fejlődését. Kérdéseinkre Bálint Júlia, irodavezető válaszolt.

- Mióta működik Székelyudvarhelyen a Tourinfo iroda? Mivel foglalkozik?
A székelyudvarhelyi Tourinfo iroda a ... 


Fellendülőben a Homoródmenti turizmus

Tavaly nyitotta meg kapuit Kápolnásfaluban a Homoródmente Turisztikai Információs Központja. Kérdéseinkre Both Eszter, a Homoródmente Kulturális Egyesület elnöke válaszolt.

- Mikor és milyen céllal nyitotta meg kapuit Kápolnásfaluban a Turisztikai Információs Központ?


Használjuk ki az utazási irodák előnyeit!

A Siculus Utazási Iroda 2003-tól van jelen a székelyföldi idegenforgalmi piacon. Tevékenységük fókuszában a megbízható belföldi és külföldi utazásszervezők kínálatának magas színvonalon történő értékesítése áll és repülőjegyek, buszjegyek foglalása online helyfoglalórendszer segítségével.

Kérdéseinkre az iroda két vezetője, Kacsó Zoltán és Lakatos Zoltán válaszolt.


Hagyományos mesterségeivel vár Korond


Korond Székelyföld egyik turisztikai kuriózuma, ahová minden Erdélybe látogató turista betér nézelődni, vásárolni.

A helyi turizmussal kapcsolatos kérdéseinkre Bertalan Mária, a Nárcisz Panzió vezetője válaszolt.


Munkánk gyümölcse beérett


Minden évszaknak megvannak a sajátos jellemzői, egymás után szép rendben követve a természet szabályait. Az ősz kiteljesedést jelent, munkánk gyümölcse beérett egy eseménydús, dolgos nyarat követve. Ezek a hónapok tükrözik leginkább egész évi erőfeszítéseink eredményeit. Ha a gazdálkodás az eddigiekben elég kitartó volt, bőven lesz mit elraktározzunk, eltegyünk a hideg, téli időszakra.

Egy igazán aktív, dolgos időszak áll a hátunk mögött. Városunk folyamatosan szépül, utcáink és épületeink megújulnak, rendezvényeink színes kavalkádja pedig nemcsak a székelyudvarhelyi városlakókat képes kicsalogatni házaikból, hanem idelátogató vendégeinknek is jó kikapcsolódási lehetőségként szolgálnak.


Szalmakalapban Kőrispatakon

Kőrispatakon több mint tíz éve várja vendégeit a Szalmakalap Múzeum, amely egyedi az egész világon. A múzeum alapítójával, Szőcs Lajossal beszélgettünk.

- Mikor jött létre a múzeum? Milyen céllal?

A kőrispataki Szalmakalap Múzeum 2001. július 21-én nyílt meg, és mint országunk egyetlen Szalmakalap Múzeuma ünnepélyes keretek között lett felavatva. 

 


Faluturizmus Siklódon

Siklód egy új színfolt Székelyföld turizmusában. A csodálatos fekvésének és az elszigeteltségének kö-szönhetően ideális hely azoknak, akik pihenni szeretnének. A siklódi DávidVára Vendégváró tulajdonosával, Balázs Dáviddal beszélgettünk a helyi turizmusról.

- Mikortól fogadja vendégeit a DávidVára Vendégváró?

A ház 2010 tavaszán került lakható állapotba, de az év júniusában, mikor az első vendégek érkeztek, még mindig nagyon sok tennivaló volt körülötte. Talán szerencse is, hogy ők bejelentkeztek, mert ennek hatására kissé jobban csipkedtük magunkat, így a következő vendégek már nem értek annyira felkészületlenül.


Arany Griff RendKi a megálmodója a csapatnak?

Rendünk vezetője Sashalmi-Fekete Tamás hadtörténész, aki Magyarország egyik legnagyobb létszámú és a legtöbbet fellépő lovagrendjének, a kaposvári Fekete Hollók Rendjének vezetője volt 2002-től 2012-ig. 16 megyében közel 500 fellépést szervezett csapatának. Külföldi fellépéseken is öregbítették a magyar katonai hagyományőrzés nevét 2008-2012 között: 

 


Székely ház épült Sikaszóban

„A székely épület székelységét nem a tornác, nem a boronafal, nem a kopjafa és nem az óriási tetőzet teszi, hanem az a szellem, mely ezer esztendő alatt a székely népi építészetet kiformálta.”
Kós Károly szavaival indítom gondolataim, ugyanis amikor másfél évvel ezelőtt magyarországi megrendelőim megkerestek, hogy egy „ma élhető székely házat” szeretnének építeni és berendezni Sikaszóban, Kós Károly gondolatai vezéreltek. 


Máréfalva, mint turisztikai célpont

Az idén nyitották meg Máréfalván azt a Turisztikai Információs Irodát, amely a térség turisztikai kínálatát hivatott bemutatni és népszerűsíteni. Az iroda a máréfalvi kultúrotthon és a polgármesteri hivatal épületének oldalszárnyában kapott helyet. Az épületben népies bútorokkal és hagyományos berendezéssel várják a turistákat és az érdeklődőket.


„Nálunk érték a bizalom!“


Az Udvarhelyszéken működő Átalvető közvetlen értékesítési hálózat, egy márkanév, amely a paraszttársadalom felemelkedéséért jött létre, a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés kezdeményezéseként. A program vezetőjét, Sinka Arnoldot kérdeztük.


Hétvégi túrákra hív az EKE


Az Erdélyi Kárpát Egyesület 1891-ben alakult  Kolozsváron. Jelenleg 16 tagszervezettel működik. Az évek során sokirányú tevékenységet fejtett ki, amely felölelte Erdély természeti szépségeinek, kincseinek felkutatását, bemutatását, hasznosítását, az osztályok közösségeinek összekovácsolását és turista szellemben való nevelését.


A falusi turizmus előnyei


Péter Edit, a székelyszentléleki Edit vendégház és Csűr Szálló tulajdonosa válaszolt

Székelyszentlélek Székelyföld szívében, Székelyudvarhelytől 9 km-re található. Itt várja a vendégeket az Edit vendégház és az idén kialakított Csűr Szálló.

- Milyen szolgáltatásokkal várja vendégeit?
A vendégeimet falusi környezetben, saját fürdőszobás szobákkal, külön bejáratú felszerelt konyhával, asztalitenisz lehetőséggel,


A hagyományos magyar harcművészet Erdélyben is él


Demény Elemér, az Erdélyi Baranta Szövetség alelnöke válaszolt

- Pontosan mi is az a baranta és honnan ered?
A Baranta Hagyományos Magyar Harcművészet. Eredete a népi harci kultúrában keresendő. Azokat a fegyvernemeket, illetve azt a harci modort próbáljuk felidézni, amely valamikor hozzásegítette őseinket a csaták, háborúk megnyeréséhez. Harci stílusról nem beszélnék, ez inkább egy harcmodor, hiszen nem egy vagy több mester alkotása, hanem a magyar nép, mint kultúrkör összegzett tudásanyagának (életmód, közösségépítés, technikai alapbázis, személyiségfejlesztési elv, filozófia) tükröződése a sajátos harci testkultúrában.


Társkereső iroda Udvarhelyen

A társkeresés egyfajta udvarlás egy bensőséges kapcsolat kialakításához egy férfi és egy nő között. Székelyudvarhelyen is nyílt társkereső iroda. Az iroda vezetője, Barabás Irma válaszol.


A hagyományainkat ápolni kell!


Lőrincz Zsuzsánna, az Artera Alapítvány elnöke válaszolt

- Milyen célokkal működik az alapítvány?
Az Artera Alapítvány 1999-ben alakult Székelyudvarhelyen. Szűkebb értelemben a Székelyföld, tágabb értelemben egész Erdély hagyományainak ápolását, őrzését tűzte ki célul. 2005-től Magyarország Népművészeti Egyesületek Szövetségének, a Magyar Kézművességért Alapítványnak tagja, alapító tagja a MAMÓ Egyesületnek, az Erdélyi Kézműves Céhnek,


Várja vendégeit a Madarasi Hargita

Pethő Attila, a hargitai Pethő Panzió részéről válaszolt kérdéseinkre.

- Mióta foglalkozol turizmussal?
2oo4 óta, de vendéglátással gyerekkoromtól fogva foglalkozom. Vendáglátó család sarjaként mindig azon igyekeztünk, hogy vendégeinket másodjára is visszacsalogassuk. Bár később jogásznak tanultam, végül mégis a vendéglátás mellett köteleztem el magam.


Legendák által éled újra Székelyföld

A székelyudvarhelyi Fazakas Szabolcsban közel két évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet, hogy össze kellene gyűjteni a székelyföldi legendákat, mondákat. Csapatával neki is állt a munkának, és mára már sikerült több mint 140 történetet egy csokorba szedni. A www.legendarium.ro internetes oldalon meg is lehet hallgatni ezeket a történeteket.

- Hogyan indult el a legendagyűjtés? Mi volt a célod ezzel a programmal?

Körülbelül két évvel ezelődött született az ötlet, de akkor még inkább Hargita megyére volt kiélezve. Székelyföld eddig a román turisztikai programban sehol nem szerepelt, csak a Drakula legendáját említették.


A hargitai kirándulás egész évben népszerű

Borsody Zoltán, a Hargitafürdőn található Mandala Panzió igazgatója válaszolt kérdéseinkre.
- Mióta fogadja vendégeit a Mandala Panzió?
A Mandala Panzió már 1992-től  működik Hargitafürdőn. 2005-ben egy sikeres pályázat révén felújítottuk, bővítettük és korszerűsítettük  a panziót,  így egy színvonalas szálláshelyet tudunk bíztosítani a vendégeink számára.


Minőségi borok Székelyudvarhelyen

Sándor József, borász a Farkas pincészet részéről válaszolt kérdéseinkre
- Mióta foglalkozol borokkal? Mikor indult el a Farkas Pincészet?
Már gyermekkorom óta foglalkozom borokkal, ugyanis édesapámnak van egy kis szőlőse a Sisód hegyén, és sokszor mentem oda én is dolgozni, művelni és megmunkálni a szőlőt.


Tartalmas évaddal készül az udvarhelyi színház


Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színház igazgatója válaszolt kérdéseinkre

- Milyen új darabokat láthatunk majd a 2010/2011-es évadban?
A következő évadunk terveink szerint különleges lesz, hiszen több előadást is igyekszünk műsorra tűzni, több nagyszínpadi és stúdiótéri előadásokkal készülünk, fesztivált tervezünk és továbbra is folytatnánk a felolvasó színházi előadásainkat, de lesznek egyéni előadások is, mint pl. a Virágot Algernonnak,  Kulcsár Székely Attila előadásában. Augusztus második felében egy nagyszínpadi


Ingatlanértékesítés Udvarhelyszéken


Márton Zoltán, a Kovács Tours ingatlanügynökség részéről válaszolt kérdéseinkre

A Kovács Tours ingatlanügynökség Székelyföldön, valamint Erdély más területein kínál és közvetít, külföldi és belföldi ügyfelei részére házak, nyaralók, panziók, és ipari létesítmények építésére


Siklód, a „hegyre szúrt falu”


Siklód, a „hegyre szúrt falu” egy új színfolt a székelyföldi turizmus palettáján! A település legnagyobb értéke a Székelyföld településeihez képest nagyszámban fennmaradt, a székely sóvídéki stílust őrző tornácos házaiban és csodálatos fekvésében rejlik. A település irányába egyre nagyobb az érdeklődés.


Hagyományos ruhakészítés Székelyudvarhelyen


Pál Mária, a székelyudvarhelyi Helvien, Rusztikus ruhaüzlet tulajdonosa válaszolt kérdéseinkre.

A székely és magyar nemzet kultúrájának elválaszthatatlan tartozéka a hagyományos öltözet. A régi erdélyi népi és polgári-nemesi viseletet idéző ruhákat sokan kedvelik, melyek székelyföldi vásárok kedvelt, keresett és mutatós portékái közé tartoznak.


Rágcsálóírtás Udvarhelyszéken


- Magyari Szabolcs állatorvos, a Sanivet kft. vezetője válaszol -

Magyari Szabolcs állatorvos 2005-ben alapította meg a Sanivet kft.-t, amely rágcsáló- és rovarírtással, fertőtlenítéssel és a kártevők által okozott problémák széles skálájának gyors, hatékony és biztonságos megoldásával foglalkozik Udvarhelyszéken.


"Tűzzel írt képek"


- Elekes Gyula tűzzománcművész, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház vezetője válaszol -

- Mi is az a tűzzománc?
A tűzzománc tulajdonképpen egy nagyon finom kvarcüveg, amely fémoxidokkal van dúsítva, és magas hőfokon égetik rá különböző fémhordozókra, aranyra, ezüstre vagy rézre. Én személy szerint legtöbbet  a vörösrezet használom.


A Hargita egész évben várja vendégeit


- Kenyeres Emőke,
a Sugó Panzió ügyvezető igazgatója válaszol
-

A Madarasi Hargita Erdély egyik legszebb területe, a székelyek szent hegyének is nevezik. Ebben a festői környezetben várja vendégeit a Sugó Panzió, amely egész évben nyitva van, és az évszaknak megfelelő...


Fel kellene karolni a hazai zenei életet


- Könczei Zsolt,
a Deepheaven együttes alapítója válaszol -

A Deepheaven együttes székelyudvarhelyi fiatalokból áll, akik saját világukat a zenén keresztül próbálják kifejezni.
Tagjai:
Katona Renáta Ágnes, ének
Könczei Zsolt, billentyűk


Nálunk vannak a legszebb tájak


- Szőke Domokos, a Zetavár Panzió és Kemping tulajdonosa válaszol -

A Deság-csúcson, a Nagy-Küküllő bal partján ma is látszik egy nagyon régi várrom alapzata, melyet Zeta várának neveznek. Erről a helyről kapta nevét a csúccsal szemközt, a Küküllő jobb partján elhelyezkedő Zetavár panzió és kemping is.


Az úszás egészséges


- Barabás Lóránt, a székelyudvarhelyi Villa Vitae Wellness központ úszóoktatója válaszol -

- Mióta foglalkozol úszással, úszásoktatással?
Ez egészen régre nyúlik vissza. Még junior kategóriában, amatőr szinten kezdtem a biciklizés mellett úszni, ugyanis rendszeresen jártam triatlon versenyekre.


Székelysziget 2009


- Beszélgetés Waum Péterrel, a Székely Sziget főszervezőjével -

A Kárpát-medencét átfogó, magyar nemzeti összefogás és politikai függetlenség szellemében bont zászlót 2009. július 25-én a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom első önálló erdélyi rendezvénye: a Székely Sziget.


Utazzunk bátran!


- Róth András Róbert, a HERR Travel utazási iroda tulajdonosa válaszol -

A HERR Travel utazási iroda már több mint öt éve működik Székelyudvarhelyen és áll a pihenni, kirándulni vágyók szolgálatában. Ez Erdély egyik legnagyobb online utazási irodája.


Érdemes felkeresni "Tündérországot!"

- Bán Bartos Tünde, a B.ARTos kézművesműhely tulajdonosa válaszol -

A B.ARTos kézművesműhely több mint egy éve működik Székelyudvarhelyen. Használati és dísztárgyak készülnek itt. A hagyományőrző mesterségek műhelyében mesterségbemutatókat és oktatást is tartanak.


A természetet szeretni kell


- Benedek Lukács, a homoródfürdői Lobogó Panzió tulajdonosa válaszol -

Az utóbbi években Homoródfürdő összekötődött a Lobogó üdülőközpont nevével, úgy a turisták, mint a helyiek számára. A fürdőtelep az év egész szakában kikapcsolódni vágyókkal van tele.


Székelyföldről üresen távozni nem lehet!


– Vass Erzsébet, a székelyudvarhelyi Népművészeti Bolt üzletvezetője válaszol –

Székelyudvarhely egyetlen kizárólagosan népművészeti tárgyakat forgalmazó üzlete a város központjában található, és már hosszú évek óta az erdélyi népművészet és a régi sajátos mesterségek hagyományait ápolja.


Egy nép kultúráját a hagyományai határozzák meg


- Ambrus Gizella, a Gizi Csárda tulajdonosa válaszol -

A Gizi Csárda és Panzió főként hagyományos ízeiről ismert Székelyudvarhelyen és környékén. A panzió és a vendéglő helyi, hazai és nemzetközi elismertségét számtalan díj, serleg és oklevél bizonyítja, amelyeket különböző hazai és magyarországi gasztronómiai rendezvényeken és versenyeken ítéltek oda.


Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere

"Kedves vendégeink, tisztelt székelyudvarhelyiek"

Szeretettel köszöntöm Önöket a Szabadidőkalauz jubileumi, 20. számának megjelenése alkalmából és kívánom, hogy eme hiánypótló és hasznos kiadvány segítségével továbbra is kellemesen és hasznosan töltsék szabadidejüket Székelyudvarhelyen, a székely fővárosban.


Nagy László, a Küküllő Szálloda Értékesítési és Marketing Osztályvezetője válaszol

Sokat hangoztatott téma az üzleti turizmus fontossága. Milyen lehetőségek rejlenek ebben?
Az üzleti turizmus napjainkban az egyik legjobban fejlődő ágazata a turizmusnak. Az ország gazdaságának rohamos fellendülése, az üzleti kapcsolatok egyre intenzívebbé vállása pozitív hatással van rá. Mindamellett, hogy befektetésígényes, a megcélzott klientúra a magas jövedelemmel rendelkező keresőket foglalja magába.


Vass Imre, a Vendor mozgásstudió tulajdonosa válaszol

Mi a Vendor mozgásstudió tevekenységi köre?
Elsősorban gyerekeknek szól. Foglalkozunk télen síoktatással, sí edzések és sí táborok szervezésével, nyáron pedig úszásoktatással és úszótáborok szervezésével. Ezen kívül iskola időszakban tornakör, kosárlabdaedzések és kosárlabda oktatástok tartásával és mindezek mellett gyógytornával, alapformálással és callanetics tornával is.


Sándor Melinda, a Csobogópatak kulcsosház tulajdonosa válaszol

Panziójával szeretné a hagyományt ápolni?
Panziónk kialakítása és berendezése, bútorzata, szőnyegei is ezt szolgálják. Környezete pedig az itteni ember mindennapjait teremti a látogató elé, beleértve az épp aktuális időszakanak megfelelő mezőgazdasági munkálatokat. Lehetősége nyílik a látogatónak néhány jellegzetes mesterséget is megismerni mint például a kovács-, ács, fafaragás, zsindelykészítés, sajtkészítés.


Erdély András, az Erdély-Lak tulajdonosa válaszol

Panziójával szeretné a hagyományt ápolni?
- IGEN ! - szerintem meg meg lehet menteni a hagyományokat és meg is kell.


Sándor Nagy Csongor, a Bosnyák panzió tulajdonosa válaszol


Panziójával szeretné a hagyományt ápolni?

Természetesen szeretném ápolni hagyományainkat, hisz panziónk is a hagyományok jegyében épült és a továbbiakban is megpróbáljuk a hagyományőrző fejlődést előnyben részesíteni, azért is mert ebben látom a székelyföldi turizmus jövőjét.


Blotár Ibolya , a Blotáry Székelyruhakölcsönző és készítő tulajdonosa válaszol

Vállalkozásával szeretné a hagyományt ápolni?
Az én hagyományápolásom abban nyílvánul meg, hogy székely népviseleti ruhákat készítek, és gyűjtök nagy-nagy szeretettel, mert mint tudott, a székely nép a székely ruhát nagyon büszkén viseli.


Pál Attila, a Hostel Tranzit Szálló tulajdonosa válaszol

Panziójával szeretné a hagyományt ápolni?
Udvarhelyen, és azt hiszem az egész környéken az egyedüli "HOSTEL'' vagyunk. Sokan nem tudják, hogy mit is jelent, ezért megragadom az alkalmat, hogy bemutassam egységünket. Mi inkább a fiatalságot célozzuk meg és a kevesebb pénzű embereket is, mivel nálunk több féle száláslehetőség is van.


Oláh Erzsébet, a Bagolykő panzió tulajdonosa válaszol

Panziójával szeretné a hagyományt ápolni?
Székelyudvarhelytől nem messze, a Madarasi Hargita lábánál, az Ivó patak völgyében a Bagolykő Kulcsosház hagyományaink megőrzésére törekszik. A ház szerkezete, berendezése, a környezetbe való beilleszkedése a régi hagyományos értékeink felhasználásával valósult meg.


Mózes István , a Romantika Panzió tulajdonosa válaszol

Panziójával szeretné a hagyományt ápolni?
Udvarhely területén úgy érzem, hogy egyike vagyunk azon éttermeknek, panzióknak, akik nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományőrzésre. Ez tükröződik bútorzatainkon, nyári kertünkön, valamint ételeinken is, mivel azok 80 %-a erdélyi és székely receptek alapján készül.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch