udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


Egyre több a magyar turista Székelyföldön

Sok magyar látogat Székelyföldre, ők elsősorban a történelmi emlékhelyeket és a falusi fesztiválokat keresik fel, de a turistacentrumokban még több a román vendég.

Idén Románia a magyar turisták egyik legkedveltebb célpontja. A helyi szállásadók véleménye szerint nem csökkent tavalyhoz képest a turisták száma Székelyföldön, azt viszont nem tudták kijelenteni, hogy nőtt volna a Magyarországról érkezők száma.

„Nem tudjuk igazán a turizmust elemezni, mert nincsenek statisztikai adatok. Nem tudjuk a rokoni-, a kultúr- vagy a zarándokturizmust elválasztani” – mondta László János szállodatulajdonos, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági bizottságának elnöke.

Egy felmérés szerint az ismert székelyföldi üdülőhelyeken, mint Kovászna, Tusnádfürdő, Gyilkos-tó, Borszék, Szováta, még mindig több a román turisták száma, ám a történelmi emlékhelyeket, a természeti ritkaságokat és a faluturizmust nagyobb arányban választják az anyaországi turisták.

A székelyföldi idegenforgalomra egyre jobb hatással van a széles programkínálat, amely a turisztikai irodákban ajánlataiban is megjelenik. Egyes rendezvényekkel a szervezők megpróbálnak hagyományt teremteni, ilyen az augusztus 4-i csíkszeredai pityókafesztivál is, amelyre több ezer látogatót várnak.A burgonyás ínyencségek seregszemléjére rendszeresen beneveznek magyarországi csapatok is.

Kossuth Rádió/Krónika


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch