udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


Büszkék lehetünk: a tordai sóbányát ajánlják Amerikában

A tordai sóbánya is felkerült arra a 25-ös listára, amelyen az amerikai Business Insider hírportál a világ hihetetlen, ritkán látogatott, eldugott turisztikai látványosságait ajánlja.

A lap egyébként olyan elképesztő látnivalók mellett említi meg a tordai sóbányát, mint Hawaii büszkesége, a „Lépcsőház a mennyországba", a lengyelországi görbe erdő, valamint Új-Zéland „kén városa", Rotorua. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy magyar vonatkozású hely is képviselteti magát a listán!

A ma is létező sóbányát 1690-ben nyitották meg – írja az Erdélyi Turizmus. A sót legelőször – statikai okok miatt – a harang formájú nagytermekben termelték ki (József, Mária Terézia és Antal termek), majd 1850 után a trapéz alakú aknákban folytatták. 1853-ban elkezdték a Ferenc József galéria ásását, melynek teljes hossza 917 méter. Ezzel egy időben felújították a Mária Terézia aknát, és mellette megnyitották a Gizella és Rudolf aknákat is. Egy-egy ilyen akna méreteire jellemző, hogy több százezer tonna sót biztosított, több évtizeden keresztül.

A sóbányában 1932-ben állt le a munka, ma már csak turisztikai látnivaló és gyógyhely. A bánya összes termének kivételes akusztikája van. A benti hőmérséklet állandóan 10-12 fok között van, ezért tanácsos meleg ruhát vinni. Teljes bejárása egy jó óra alatt lehetséges. A bánya látogatótere európai uniós támogatással újjászületett, belső csónakázótó, panorámalift és további kényelmi szolgáltatások is létesültek.

pozitivnap.hu


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch