udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


A hazai vásárlók és a turisták is keresik a hagyományos termékeket

Van kereslet a hagyományos termékekre a hazai vásárlók, a turisták körében is, illetve a külföldi vásárokon is kedvelik ezeket. A 2014–2020-as időszakban európai uniós forrásokra pályázhatnak gyümölcsfeldolgozással foglalkozó szövetkezetek, cégek, termelői csoportok és engedélyezett magánszemélyek.

A cél a helyi termelők összefogása a pályázáshoz, hangzott el azon a megbeszélésen, amelyet tegnap a csíkszeredai megyeházán tartottak. A pályázati pénzek lehívása szövetségekben valósulhat meg, illetve közösen kell megszervezni az értékesítést amellett, hogy mindenki megőrzi a terméke sajátosságát, mondta Borboly Csaba megyeelnök. A

2014–2020-as időszakban a vissza nem térítendő támogatás értéke 50%, ezt az értéket növeli, ha integrált munkafolyamatra pályáznak, a termeléstől egészen az értékesítésig. Az elszámolható költségek a begyűjtő pontok építését/fejlesztését, szállítóeszközök és mobilstandok vásárlását, szabadalmak megszerzését, marketing- és reklámköltségeket, arculattervezést, a brand kialakítását, illetve a pályázatírás költségeit tartalmazzák, ismertette a pályázatot Szabó Ákos, a vidékfejlesztési egyesület munkatársa. A termelők egyöntetűen a biztos piac hiányát nevezték meg problémaként, erre jelentene megoldást a szövetkezet, amely összefogná a keresletet és a kínálatot.

A termelők igénylik egy webáruház létrehozását, ezért fejleszteni fogják a www.szekelytermek.ro honlapot.

A termelőknek létrehoznak egy zárt online fórumot, hogy segíteni tudják egymás munkáját, illetve közösen tudjanak eleget tenni a nagy mennyiségű megrendeléseknek, hangzott el a megbeszélés összegzéseként.

www.prima-radio.ro


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch