udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


Újabb szintet tesznek látogathatóvá a parajdi sóbányában

Újabb szintet tesznek látogathatóvá a székelyföldi parajdi sóbányában – közölte az Agerpres hírügynökség. Sebestyén József bányaigazgató a hírügynökségnek elmondta, a jelenleg látogatható szintnél 24 méterrel mélyebben található egy olyan szint, amelyből az 1970-es években bányászták ki a sót. Arra készülnek, hogy ezt a szintet is látogathatóvá tegyék. A mélyebben húzúdó földalatti járatokat a gyógykezelésre érkezők számára rendeznék be, a jelenleg is látogathatókat pedig a turisták igényeihez igazítanák.

Az igazgató hozzátette, jelenleg a mélyebb tárnákba vezető út kivájása zajlik, és ez a művelet is közel egy évet fog igénybe venni. Az igazgató úgy vélte, a fejlesztést 3-5 év alatt tudják befejezni, és annak összköltsége két- és hárommillió euró (mintegy 600 millió és 900 millió forint) között lesz.

A parajdi sóbánya tavaly 525 ezer látogatót fogadott, közel 150 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. A bánya egyes járatait 1965-ben tették látogathatóvá. A bánya sós levegője elsősorban a légúti betegségekkel küzdők számára ajánlott. A jelenleg látogatható szintet 1980-ban nyitották meg a közönség előtt. A 20 méter széles, 12-18 méter magas járatokban szórakozási lehetőségeket is biztosítanak a látogatóknak. Kalandparkot, játszóteret, mozit és vendéglőt is kialakítottak a mélyben.

A parajdi sóbánya a Székelyföldre látogató magyarországi turisták egyik legkeresettebb objektuma.

MTI


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch