udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


Leletek a Székelytámadt várból

Számos értékes leletre bukkantak, de bőven van még, mit felfedezni. A Székelytámadt várban végzett ásatások erdeményeit ismertette a munkálatokat vezető Sófalvi András, az eseményre a kultúra-napi eseménysorozaton került sor.

Az elmúlt években több alkalommal nyílt lehetőségük a régészeknek, hogy a Székelytámadt várban dolgozzanak, legutóbb tavaly voltak ásatások a falak között – számolt be szerda délután Sófalvi András. A Haáz Rezső Múzeum régésze-történésze elmondta: a Bánffy-bástya mellett megnyitott szelvényben folytatott ásatás során felszínre került a várfal két és fél méter vastagságot meghaladó, eddig nem ismert részlete, benne hármas lőrésrendszerrel. Ugyanitt napvilágra került a XVII. századi forrásokban említett belső kapu, illetve a fölötte található darabont-ház egyik szobája, sarkában tüzelő maradványaival.

A két hónapos munka során a több, történelmileg fontos információ mellett, a régészek értékes leletekre is bukkantak. Ezek közül az egyik a 15–16. századi kultúrrétegből előkerült, rovásjeleket tartalmazó töredékes tégladarab, melyet Sófalvi legfontosabb leletként említett, és melynek megfejtése érdekében a múzeum a közösséget hívta segítségül.

www.starradio.ro


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch