udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület alakult

A kürtőskalács hagyományos magyar termékként való Európai Uniós regisztrációja, valamint a jó minőségű süteményeket előállító cégek összefogása érdekében tavaly alakult meg az a szaktestület, amelynek ma már a világ hat kontinensén vannak tagjai. A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület munkálatait elismert mérnökökből, tudósokból és jogászokból álló tanácsadó bizottság segíti.

A szaktestület decemberben nyújtotta be a minőségi besorolás elnyeréséhez szükséges dokumentációt a magyar Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. A leírás rögzíti azokat a minimális minőségi követelményeket, amelyek teljesítése szükséges ahhoz, hogy a terméket kürtőskalácsnak lehessen nevezni. Meghatározza továbbá a kürtőskalács fajtáit, elkülönítve három típust: a klasszikus, a vásári és az újszerű változatot. Mindezekről bővebben lehet tájékozódni a több nyelven elérhető www.kurtos.eu portálon.

Azon vállalkozók számára, akik vállalják a szigorúbb minőségi követelmények betartását, minőségi bizonylatot és regisztrációs számot állít ki a testület. Jelenleg Erdélyben nyolc, Magyarországon pedig hat tagot számlál a szaktestület, de számuk folyamatosan nő. A szervezet további tervei között szerepel a kürtőskalács történetéről és elkészítéséről szóló tájékoztató anyagok kiadása is. Céljuk, hogy minél több nyugat-európai rendezvényen jelen legyen a minőségi székely-magyar kürtőskalács, amelyet az ebben illetékes magyar hivatal kivételével, az egész világ hungarikumként tart számon.

Albert Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület részéről tagja a bizottságnak, szerinte: „Tisztában kell lennünk azzal, hogy a levédési folyamat nem egyszerű dolog. Amikor arról beszélünk, hogy egy paradicsom vagy mézeskalács világklasszis és a sajátunknak érezzük, mert mesterien készítjük el, még nagyon távol vagyunk attól, hogy ez az érték jogilag is védve legyen. A levédési folyamatra kevesen vállalkoznak és szakszerű levezetéséhez még kevesebben értenek. Ezért láttuk fontosnak, hogy csatlakozzunk Hantz Péter ötletgazda kezdeményezéshez és tudásunkkal segítsünk a folyamatban. A kürtőskalács receptjének oltalom alá helyezése csak egy része a munkának, a nagy kihívás ezután kezdődik, mert a szabályozást be kell tartatni és jóhírt kell kovácsolni a márkának. 

Ennek a terméknek a levédésénél nem arról van szó, hogy ezzel valaki kizárólagosságot akar szerezni a piacon. Ha megnézzük a szabályozást inkább úgy tekinthetünk erre, mint a fogyasztóvédelmet szolgáló keretek lefektetésére. Ezért fontos a szabályozás: ne együnk tudtunk nélkül olajat vaj helyett, szintetikus vaníliát vanília helyett, olvadt mázas kalácsot roppanó páncélú csemege helyett”- fogalmazott a turisztikai szakértő. Albert Zoltántől megtudtuk, hogy a kürtősbarátok testülete két csoportból áll: a sütők mellett van egy tanácsadó bizottság is, ez utóbbi keretében tevékenykedik Kovászna Megye Tanácsának képviselője is. „A csapatjáték lényege, hogy a kürtőskalács sütőkön keresztül – mely termék a magyar, vagy ha úgy tetszik a székely gasztronómia zászlósa – a térségről reklámot tudunk és fogunk eljutatni a nagyvilágba. Aki pedig érdeklődik a magyar gasztronómia iránt az sokkal fogékonyabb az ideutazásra is” – vallja a háromszéki szakember.

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch