udv-hsz hsz-csik
2017-05-23
Kedd
Dezső napja

Min: 10
Max: 14
Min: 3
Max: 6


Kallós Zoltán kiállítás a Haáz Rezső Múzeumban

„Indulj el egy úton..." címmel nyílott néprajzi kiállítás a Haáz Rezső Múzeumban. A tárlat KALLÓS ZOLTÁN munkásságával ismerteti meg az érdeklődőket.

Dr. Berkeczy Ibolya, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese elmondta azért is  izgalmas ez a kiállítás, mivel úgy állítottak egy életművet a középpontba, hogy az illető személy még él, ez pedig nagyon ritka néprajzos berkeben.

Kallós Zoltán Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtője. Az általa Erdélyben és Moldvában gyűjtött néprajzi, népzenei anyag a mai napig páratlan. Korán felismerte a hagyományos kultúra gyorsuló változását, és életét mintegy küldetésként teljesen a kutatásnak szentelte. Meghatározó szerepe volt mind a magyarországi, mind a romániai magyar táncházmozgalom megszületésében és kibontakozásában.

A kiállítás keretében megtekinthető az a magnetofon is, amellyel a legtöbb jó minőségű hangfelvételt készítete, de számos személyes tárgy is kiállításra kerül. Továbbá nemcsak az ő életútja kerül bemutatásra, hanem azoké is, akik bekapcsolódtak munkájába, segítették végigjárni az utját.

A kiállítás keretében egy kissebb kiállítás is megtekinthető a Kallós Zoltán által készített fotókból, hiszen ezt az oldalát csak kevesen ismerték, pedig több mint 10 ezer fényképet készített munkája során.

A kiállítás tárgyi anyagát a Kallós Zoltán Alapítvány kölcsönzi a Haáz Rezső Múzeumnak, a tárlatot 2015-ben Szentendrén, majd ezt követően Sepsiszentgyörgyön is bemutatták, de ebben a formájában most Székelyudvarhelyen lesz látható utoljára.

www.prima-radio.ro


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch