udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


Erdély: egyre népszerűbb, mint ingatlanpiaci célpont?

Magyarországon az ingatlanlufi elég lassan szándékozik leereszteni, a már-már csillagos égig szökő árak mostanában kezdenek csak némileg csökkenni. Talán éppen ezért egyre nagyobb a kereslet a magyar határokon túli szintén magyar ajkú vidékeken, különösen Romániában, Erdélyben nézelődnek szívesen azok, akik hangulatos környéken szeretnék pénzüket ingatlanba fektetni.

Az in-management ingatlanszakértőivel tetettünk egy rövid virtuális sétát az erdélyi ingatlanpiacon.

Románia szívében, Székelyudvarhelyen különösen sok eladó ingatlan közül válogathatunk napjainkban. A nagy történelmi múltra visszatekintő kulturális és gazdasági központ Hargita megye második legnagyobb városa, ezzel együtt pedig fontos közlekedési csomópont. Azoknak, akiknek a hagyományápolás, a nyugodt, festői környezet, de a jó infrastruktúra is fontos, ideális választás lehet ház vagy lakásvásárláskor a város. Igaz, hogy ennek fényében a településen magasabb is a lakások értéke, de a vidék mindenért kárpótol.

Bár számos tényezőt figyelembe vesznek a tulajdonosok a lakóingatlanok eladási árának meghatározásakor, jelenleg egy szerény, de belvároshoz közeli, 3 szobás 60 m2-es, faépítésű házrészért, közös udvarral irányárként 44 ezer eurót jelölnek meg, míg egy – bátran mondhatjuk – luxus kivitelű családi ház vételára 320 ezer euróra rúg. Azonban utóbbiban kitettek magukért a tulajdonosok: a téglaépítésű, teljes szigetelésen átesett többgenerációs családi ház építését 2009-ben fejezték be, és az épület lakófelülete több mint 620 m2-en terül el, ezzel 9 szobát, 6 fürdőszobát és 2 konyhát ölel fel, egyéb kis helyiségek kíséretében. Ha ez még nem volna elég, helyet kapott a házban még egy fedett medence, szauna és garázs is, 2 autó beállási lehetőséggel, az udvaron kerti nappalival.

Szintén népszerű a Székelyudvarhelytől mindössze 18 km-re elterülő Zeteváralja, ha eladó ingatlant keresünk. A település télen-nyáron népszerű a kirándulók körében, hiszen az tó a korcsolyázókat és a fürdőzőket is várja – ennek, és persze a vidék mesés hangulatának köszönhetően szintén egyre népszerűbb a hely az ingatlanpiacon. A vidék adottságai miatt leginkább hatalmas telkek és nyaralók vásárolhatóak a településen: telekárak jellemzően 5 euró/m2 körüli áron alakulnak, míg a nyaralók átlagban 21 és 80 ezer euró közötti árakon kelnek el. 85 ezer euróért azonban mesebeli faházat tudhatunk magunkénak nyaralóként, közvetlenül a Zete vár alatt, mely teljesen felszerelt és gépesített, és a csodás kilátás már igazán csak ráadás, az elmaradhatatlan kerti tóval együtt.

Akár szűkebb büdzséből, akár nagyobb keretből gazdálkodunk, egy biztos: a festői erdélyi táj bármely szegletében, különösen a Hargita lábánál szinte bármikor megéri ingatlant vásárolni. A nyugodt, csendes, hamisítatlan Erdély akkor a legszebb, ha nem csak képeken, hanem közvetlenül a nyitott ablakon keresztül tekintünk rá.

www.erdely.ma


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch