udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


Kiválaszották Háromszék hét csodáját

A Büdös-hegy és környéke, a csernátoni Damokos Gyula kúria – Haszmann Pál Múzeum, a gelencei Szent Imre műemlék templom, a kovászna-kommandói keskeny nyomtávú erdei vasút és a rajta közlekedő gőzmozdony, a nagyajtai unitárius műemléktemplom, a Rétyi nyír és a Vargyasi-szoros lett Háromszék 7 csodája.

A Kovászna Megye Turizmusárt Egyesület, a Kovászna megyei önkormányzat, valamint a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Háromszéki Turisztika Napok kiemelt rendezvényeként kedden mutatták be a nagyközönségnek az olaszteleki Daniel-kastélyban a 43 javaslat közül kiválasztott hét csodát.

„Túl azon, hogy nevesítettük a hét csodát, a verseny bebizonyította, hogy Háromszék meseszép, gazdag turisztikai látványosságokban, a háromszéki emberek értékesnek tartják a környezetükben található kincseket, büszkék rájuk. Ugyanakkor a verseny jó alkalom volt arra, hogy mindezt megmutassuk a nagyvilágnak is, hiszen a közönségszavazás által több mint százezer személyhez jutott el a verseny és a turisztikai napok híre" – mondta az esemény kiértékelőjén Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke.

Jánó Szabolcs, a turisztikai egyesület ügyvezető igazgatója rámutatott: a hét csoda virtuális túrákon is megtekinthető, gyerekeknek és felnőtteknek szóló kirakósokat és kifestősöket készítettek, amelyeket a héten a megye négy városába visznek el, hamarosan pedig bukaresti turisztikai kiállításokon is bemutatják. „Célunk, hogy a hét csoda révén Háromszék értékei egyre több hazai és külföldi turistát vonzzanak, népszerűvé tegyék a vidéket" – fejtette ki Jánó Szabolcs.

Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei és Székelyföldi Értéktár Bizottság elnöke elmondta, javasolni fogják, hogy a kiválasztott csodák a megyei, valamint a Székelyföldi Értéktár részét képezhessék, hiszen a megye „nagyköveteinek" kell lenniük bárhol a nagyvilágban. A csodákat elbíráló bizottság tagja volt László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Cora Dumitrescu építész, Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Kopacz Zsuzsa turisztikai szakember és Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke.

kronika.ro


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch