udv-hsz hsz-csik
2022-05-22
Vasárnap
Júlia, Rita napja

Min: 2
Max: 5
Min: -3
Max: 2


Hírek

Várják a sízés szerelmeseit a Madarasi Hargitán

Lehet sízni a Madarasi Hargitán. Egész héten működnek a felvonók.

Az időjárási viszonyoknak köszönhetően minden sífelvonó működik a Madarasi Hargitán, a Kicsi Súgó, a Kicsi Mihály, a Súgó és a Nagy Mihály felvonók is használhatók.

Szilveszterkor és az új év első napján is lehet majd sízni, elsején azonban csak délkor indulnak a felvonók!


ERA tag lett az EKE

Az Európai Gyalogtúra Szövetség – European Ramblers' Association (ERA) tagja lett az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE)

2017. szeptember 30-án tartotta Brassóban a 48. kongresszusát az ERA, amelyen egyhangúlag tagjai közé választották az Erdélyi Kárpát-Egyesületet, így Romániából a Siebenbürgischer Karpatenverein (SKV) mellett az EKE is részt vehet a nemzetközi fórumokon.


Megjelent az Erdélyi Gyopár idei 5. lapszáma

Az Erdélyi Gyopár őszi, idei ötödik lapszámát veheti kezébe az olvasó, benne a nyár élményeivel, ugyanakkor a hidegebb napokra való kellemes-hasznos olvasmányokkal. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület friss kiadványából kiderül, hogy 1347 résztvevő volt a XXVI. EKE Vándortáborban, sor került a Kárpát-medencei magyar természetjáró szervezetek találkozójára, a legkisebb természetjáróknak pedig egy új kiadvánnyal, a Gyopárkával kedveskedett az egyesület.


Erdély: egyre népszerűbb, mint ingatlanpiaci célpont?

Magyarországon az ingatlanlufi elég lassan szándékozik leereszteni, a már-már csillagos égig szökő árak mostanában kezdenek csak némileg csökkenni. Talán éppen ezért egyre nagyobb a kereslet a magyar határokon túli szintén magyar ajkú vidékeken, különösen Romániában, Erdélyben nézelődnek szívesen azok, akik hangulatos környéken szeretnék pénzüket ingatlanba fektetni.


A Mária-út lehet Közép -Európa El Caminoja

Az El Camino mintájára zarándokút kiépítését támogatja a Hargita megyei tanács a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokok számára. Ezért Hargita Megye Tanácsa összefogásra buzdítja a helyi önkormányzatok. Várják azon önkormányzatok közös szándéknyilatkozatát, amelyek hajlandóak a megyei tanáccsal közösen időt, energiát és anyagiakat áldozni, hogy az eddig feltérképezett Mária útvonalakat teljes egészében kiépítsék, és ezt a nagyszerű projektet közösen továbbfejlesszék.


Népszerű a parajdi sóbánya

Több ezer turista látogat ebben az időszakban a parajdi sóbányába, amely kánikula idején megfelelő menedék, ugyanis a bányában állandó, 16 Celsius-fokos hőmérséklet van. A bánya műszaki igazgatója, Sebestyén József azt nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek, hogy az év elejétől 4.500-zal többen látogatták a bányát, mint tavaly ugyanezen periódusban. Sebestyén József elmondta, az elmúlt napokban egy nap alatt legtöbb 5.600 turista ment le a bányába, de ez a szám növekedni fog a közelgő Nagyboldogasszony-napi, ünnepi minivakáció ideje alatt.


Összehangolt turisztikai stratégiára van szükség (Hargita megye)

Turisztikai fejlesztések várhatók több Hargita megyei településen is, így Ditróban, Borszéken, Korondon, Parajdon, Csíkrákoson, Szépvízen, Csicsóban, Kozmáson, Kápolnásfaluban, illetve a Madarasi Hargitán az elkövetkezendő időszakban.

Turisztikai programcsomagok összeállítását, teljesítménytúrák és a természet megismerése céljából táborok szervezését, turistautak létrehozását és felújítását, ásványvízforrások és fürdők környékének rendezését tervezik idén Hargita megyei szervezetek a helyi és regionális turizmus fejlődése, fenntartása és népszerűsítése érdekében.


Megvan Erdély 7 csodája!

Húszezernél több voks és százezer oldalletöltés után végre kiderül, melyek Erdély legnépszerűbb csodái. Lezárult az Erdély 7 csodája kezdeményezés közönségszavazása, így kiderült, az olvasók szerint melyek a legnépszerűbbek a szakértők, közéleti szereplők és civil szervezetek ajánlásai alapján összeállított 34 erdélyi csoda közül.


Fotóalbum jelent meg Székelyvarságról

Ember és föld címmel jelent meg egy Székelyvarságot bemutató fotóalbum és nyílt a kötet anyagát bemutató kiállítás a Budapesti Unitárius Egyházközség dísztermében. A kötetben 13 fotóművész székelyvarsági alkotótáborban készített képei láthatók és Böjte Csaba ferences szerzetes képekhez írt gondolatai olvashatók.


Gyógyvízként használható a Szejkén található Attila forrás vize

Március végén a Szejkén található Attila gyógyforrás vizének trícium tartalmát Râmnicu Vâlcea-n, az ország egyetlen ilyen laboratóriumában elemezték. A vizsgálat eredménye kedvező, nem találtak ebből, az atomtevékenységek során keletkező és levegőbe kerülő anyagból a forrás vizében.


Lassú, zöld és egészséges turizmust szeretnének Hargita megyében

Turisztikai okoskártyarendszer, kerékpárutak és új turisztikai programcsomagok kialakítása egyaránt várható eredménye az INSiGHTS – Integrált stratégiák a lassú, zöld és egészséges turizmus fejlesztésére című európai uniós pályázatnak. Ennek a romániai partnere Hargita Megye Tanácsa, amely igyekszik kiaknázni a projektben rejlő lehetőségeket. 


Kijelölték a Siklódi-kőhöz vezető turistautat

A Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület közel kilenc éve azon dolgozik, hogy a térség turisztikai látványosságait összefogja, fejlessze és népszerűsítse. A Sóvidék nagy turistaforgalma miatt az egyesület tagjai szeptember utolsó hetében kezdték el a munkálatokat a Siklódi-kő felé, mely a Sóvidék legfontosabb kilátóihoz tartozik. Az 1025 méteres magasságból szép kilátás nyílik az Erdélyi-medencére, Etéd vidékére és a Sóvidékre. A kijelölés a paradi strandtól indul, a Sószoros mellett halad el, és a parajdi wellnessközpontot megkerülve tér rá a Felső-Harom patak mentén található erdei útra.


Kiválaszották Háromszék hét csodáját

A Büdös-hegy és környéke, a csernátoni Damokos Gyula kúria – Haszmann Pál Múzeum, a gelencei Szent Imre műemlék templom, a kovászna-kommandói keskeny nyomtávú erdei vasút és a rajta közlekedő gőzmozdony, a nagyajtai unitárius műemléktemplom, a Rétyi nyír és a Vargyasi-szoros lett Háromszék 7 csodája.


Kisrepülők fogadására alkalmas leszállópályát építenek Bögöz határában

Jó hír az udvarhelyszéki amatőr repülősöknek, hogy ezután nem kell Makkfalváig autózniuk, hogy a magasba emelkedhessenek. Alternatívát kínál ugyanis az a német származású vállalkozó, aki a Bögözben működteti vállalkozását és aki egy leszállópályát létesített a település határában.


Tűzhelyeket alakítottak ki, asztalokat helyeztek el a Kerekerdőn

Az elmúlt hét végén székelyudvarhelyi középiskolások gyűjtötték össze a szemetet a Kerekerdőről. A cél, hogy az alkalmi piknikező helyet látogatóbarátabbá tegyék, ennek érdekében kövekből tűzhelyeket alakítottak ki, asztalokat szereltek fel. A kezdeményezés a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal éves környezetvédelmi programjának a része, melyet a Föld világnapjára terveztek, csak a rossz időjárás miatt folyamatosan tolódott.


Megnyitotta új székhelyének kapuit a Haáz Rezső Múzeum

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum életében igen fontos mérföldkőnek számít a több mint két évtizede húzódó székhely nélküli állapot megszűnése azáltal, hogy egy reprezentatív és korszerű infrastruktúrával rendelkező ingatlanba költözhet. Az intézménynek ezentúl a Bethlenfalvi út 2-6. szám alatt található Haberstumpf-villa ad otthont.


Időkapszulát helyeztek a Jézus-kápolna új keresztjébe

Új tetőszerkezet, valamit új keresztet kapott a Jézus-kápolna. Ez utóbbiba ma délelőtt a Római Katolikus Főesperesi Hivatal és a Haáz Rezső Múzeum közösen egy időkapszulát is elhelyezett. Az időkapszulába a beérkezett javaslatok alapján a mai Hargita Népe napilap négy oldala, a Székelyföldi Legendárium Budvár legendája, egy székely zászló valamint egy érme kapott helyet. Mindezek mellé egy levelet is csatoltak az ötletgazdák, melyben bemutatják milyen volt Székelyudvarhely 2016-ban, így üzenve a jövő generációjának.


Újabb lehetőség nyílik a Székelytámadt vár felújítására

Újabb lehetőség nyílik a Székelytámadt vár felújítására. A székelyudvarhelyi városvezetés az elmúlt évek során több ízben is konkrét lépéseket tett a várfal és a bástyák megerősítése, felújítása érdekében. Ezúttal a hivatal a 2014–2020 Regionális Operatív Program „A nemzeti természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme, népszerűsítése és fejlesztése" intézkedés keretében szeretne benyújtani egy újabb pályázatot a Székelytámadt vár romjainak megerősítésére, restaurálására, valamint az így kialakított történelmi tér élettel való megtöltésé céljából.


Többfunkciós pályával bővült a farkaslaki sportbázis

Műfüves minifutballpályát avattak szombaton, április 16-án Farkaslakán. A labdarúgáson kívül teniszezésre is alkalmas a községben épülő sportbázis új, átadott része, amelynek elkészülését Hargita Megye Tanácsa támogatta a térségi Leader-akciócsoporttal közösen.


Büszkék lehetünk: a tordai sóbányát ajánlják Amerikában

A tordai sóbánya is felkerült arra a 25-ös listára, amelyen az amerikai Business Insider hírportál a világ hihetetlen, ritkán látogatott, eldugott turisztikai látványosságait ajánlja.


Eurostat: rekordot döntött a vendégéjszakák száma az Európai Unióban

Rekordot döntött a vendégéjszakák száma 2015-ben az Európai Unióban, 3,2 százalékkal 2,8 milliárdra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – tette közzé előzetes adatait az unió statisztikai hivatala (Eurostat). A kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint a vendégéjszakák száma 2009 óta töretlenül emelkedik az Európai Unióban.


Leletek a Székelytámadt várból

Számos értékes leletre bukkantak, de bőven van még, mit felfedezni. A Székelytámadt várban végzett ásatások erdeményeit ismertette a munkálatokat vezető Sófalvi András, az eseményre a kultúra-napi eseménysorozaton került sor.


Szép helyen lakunk – Erdély és Madagaszkár a legjobb

Van ízlésük a székelyeknek, állapíthatják meg az objektív külföldi szemlélők, hisz a CNN hírcsatorna mind jelenlegi hazájukat, Erdélyt, mind az elkövetkezőt, Madagaszkárt beválogatta a 2016-os év legjobb úti céljai közé.
Mint ismeretes, pár éve Orbán János Dénes, Muszka Sándor, György Attila, Sántha Attila, Fekete Vince székely írók meghirdették a Székelyföld és Madagaszkár közti lakosságcsere programját, mivel úgy látták, a Földön egyetlen olyan hely van, ahol a székelyek egyaránt élvezhetik a trópusi tengerpart szépségeit, és a hagyományőrző székely hokistársadalom is kedvére vacoghat a 3 ezer méter magas hegyekben.


Fejlődik Homoródszentmárton

December végén felavatták a Homoródszentmárton községben található abásfalvi hidat, valamint átadták a gyepesi utat. Mindkét fejlesztés a megyei tanács közreműködésével jött létre, azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a helyiek életét, és vonzóvá tegyék a kisebb településeket is a fiatalok számára. Az Abásfalvát összekötő híd összesen 160 ezer lejbe került, amelyből a helyi önkormányzat 115 ezer lejt, Hargita Megye Tanácsa pedig 45 ezer lejt biztosított.


Folytatódik a Modern székely ház program

Folytatódik a Modern székely ház program Hargita megyében. Ennek keretében ingyenesen igényelhető kész házterv a Hargita megyei önkormányzattól. Az önkormányzat tájékoztatása szerint elkészült kilenc mintaterv megvalósíthatósági tanulmánya, a tervek tájspecifikusak, Gyergyó, Csík, a Kászonok és Udvarhely vidékének jellegzetességeit tartalmazzák.


Hungarikum lett Székelyföld és Erdély jellegzetes süteménye

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtős kalácsot - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten. A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtős kalács jogi védelméhez – tette hozzá a miniszter, aki az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte ezt az édességet.


Feljövőben a román turizmus

Romániában csaknem 16 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az első háromnegyed évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte a román országos statisztikai intézet. A január-szeptember időszakban 18 millió 602 ezer vendégéjszakát jegyeztek a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 15,9 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszakban jegyzett adatokat.


Erdély van az első helyen a világ legnagyobb utazási oldalának listáján

Első helyet foglal el Erdély a legvonzóbb régiók tízes listáján, amelyeket érdemes meglátogatni 2016-ban a Lonely Planet útikönyv szerkesztői szerint, tájékoztat a cnn.com.

A Lonely Planet nemrég tette közzé az év legjobban várt útikönyvét, a Best in Travel 2016-ot, amelyet toplista-szerűen szerkesztettek meg, és a neves turisztikai kiadvány által 2016-ra leginkább ajánlott utazási célpontokat tartalmazza. 


Speciális sziklamászó fal épül a Gyilkos-tónál

A VI. Székelyföld Napok keretében szervezték meg a Székelyföldi Hegyimentők Találkozóját október 18-án, vasárnap a gyilkostói hegyimentőbázison. A találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér alelnök, Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere, Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, Kovács Zoltán Róbert, Maros Megye Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, valamint Tulit Zsombor, a Háromszéki Hegyimentő Szolgálat vezetője.


Ötven kilométernyi Szent Anna-tó felé vezető turistaösvényt újítottak fel

A Hargita és Kovászna megye tanácsa által alapított Csomád-Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás, a Kovászna megyei hegyimentők és önkéntesek csapatával együtt, turistaösvény-felújítást szervezett a hétvégén Bálványoson és környékén, a Szent Anna-tó irányában.


Folyamatosan fejlődik a Hargita megyei hegyimentés

Az országos hegyimentő-iskolában képezték Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának négy önkéntes tagját az elmúlt időszakban. Köztük volt Keresztes Emil oktató is, aki elégedett a csapattársak tevékenységével. 


A hazai vásárlók és a turisták is keresik a hagyományos termékeket

Van kereslet a hagyományos termékekre a hazai vásárlók, a turisták körében is, illetve a külföldi vásárokon is kedvelik ezeket. A 2014–2020-as időszakban európai uniós forrásokra pályázhatnak gyümölcsfeldolgozással foglalkozó szövetkezetek, cégek, termelői csoportok és engedélyezett magánszemélyek.


Hitelesített gyalogos turistaútvonalak Hargita megyében

A hegyi ösvények, sziklamászó utak biztonságossá tételén már hat éve folyamatosan dolgozik Hargita Megye Tanácsa, illetve megbízásából az alintézményeként működő Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat. Ez idő alatt sikerült elkészíteni több mint 1500 kilométer turistautat, amelyek karbantartása nagy feladat. Hargita megyében az 1970-es években több mint 1700 kilométer turistaösvényt tartottak nyilván, ami után újabbakat alakítottak ki, a régieket viszont nem tartották karban.


Megyeközi együttműködéssel fejlesztik a Kis-Küküllő - és a Sóvidék-Hegyalja térség turizmusát

Együttműködési pályázatot bonyolítanak le a turizmus fejlesztése érdekében a Kis-Küküllő vidéke és a Sóvidék-Hegyalja térségek idén május–szeptember között, ennek kapcsán egyeztettek Parajdon július 10-én. A pályázat értéke 53 000 euró, amelyet a LEADER programban pályáztak meg.


Délkelet-Európa legnagyobb őslényparkja Brassó megyében

A térség egyik legnagyobb őslényparkja nyitotta meg kapuit a Brassó megyei Barcarozsnyón (Rasnov). A szórakoztató központ 1,4 hektáron terül el és 45 életnagyságú dinoszauruszt sorakoztat fel. A parkban faágak közé épített házikók, mozi és számos meglepetés várja az érdeklődőket, akik a dinoszauruszok fejlődését végigkövető látványos úton haladnak végig. A parkot ötmillió eurós (1,5 milliárd forint) beruházással létesítették, a pénz 70 százaléka uniós forrásból származik, 30 százaléka pedig önrész.


Székelyföldi turisztikai érdekvédelmi szervezet alakul

Közös érdekvédelmi szervezetbe tömörülnek a székelyföldi turisztikai intézmények. Az egyesület alakuló ülését ma délelőtt tartották városunkban, a szervezet bejegyeztetését szeptemberre ígérik. A közös szervezet a turizmusban érdekelt egyesületek, alapítványok ernyőszervezete kíván lenni, szövetségként tömöríti a Hargita, Kovászna és Maros megye egy részében működő szakmai és vállalati, civil és önkormányzati turisztikai intézményeket.


A világ legőrültebb útjai között a Transzfogarasi út

A világ legőrültebb útjai közé sorolta a brit Mashable a Transzfogarasi utat.
Az online kiadvány nem sorol fel érveket, csupán annyit jegyez meg, hogy a 60 mérföldes út Románia két legmagasabb csúcsát köti össze.


Házhoz is szállít az Átalvető

Házhoz szállítják a helyi termelők áruit. Újabb szolgáltatással bővült a Gyulafehérvári Caritas Átalvető programja, melynek köszönhetően a telefonon vagy a világhálón megrendelt termékeket házhoz viszi a futár. A program az elmúlt években sikeresen működött, így több vidéki gazda is részt vett az Átalvető keretében szervezett gyakorlatorientált termékfeldolgozó képzéseken, melyek segítségével mára már termelőkké nőtték ki magukat.


Turisztikai információs központot adtak át Nagygalambfalván

Turisztikai információs irodát létesítettek Nagygalambfalván európai uniós pályázatból. A település polgármestere, Gyerkó Levente szerint a turizmus tele van kiaknázatlan lehetőségekkel, ezért fontos ennek fellendítése, a rendelkezésre álló lehetőségek maradéktalan kihasználása.


Újabb szintet tesznek látogathatóvá a parajdi sóbányában

Újabb szintet tesznek látogathatóvá a székelyföldi parajdi sóbányában – közölte az Agerpres hírügynökség. Sebestyén József bányaigazgató a hírügynökségnek elmondta, a jelenleg látogatható szintnél 24 méterrel mélyebben található egy olyan szint, amelyből az 1970-es években bányászták ki a sót. Arra készülnek, hogy ezt a szintet is látogathatóvá tegyék. A mélyebben húzúdó földalatti járatokat a gyógykezelésre érkezők számára rendeznék be, a jelenleg is látogathatókat pedig a turisták igényeihez igazítanák.


Modern wellness-központ nyílt Maroshévízen

Több mint egy millió euró értékű wellness – központ nyílt a Hargita megyei Maroshévízen. A korszerű létesítmény költségeit helyi alapokból fedezték.


Tanösvényt és kerékpárutat adtak át a Madarasi Hargitán

A Rekkencs tanösvényt és a Madarasi Hargita – Szökő vízesés – Madarasi Hargita – Gyöngyöskút – Széleskút turista- és bicikliútvonalat adták át november 26-án, szerdán. A két megvalósítást Hargita Megye Tanácsa támogatta a turisztikai pályázati programjában, 7000, illetve 5000 lejjel. 


Fizetős lesz a Duna-delta

Fizetni kell ezután azért, hogy beléphessünk a Duna-delta területére – olvasható a Digi24 internetes oldalán.
A Duna-delta Bioszféra Rezervátum vezetősége úgy döntött, két jegyautomatát állítanak fel, egyiket a székhelyükre, a másik helyét még nem döntötték el. 


A bor- és gasztroturizmust hirdeti Románia

A statisztikák szerint az érintetlen természeti kincsekre, vadregényes tájakra hajazó, az elmúlt években készült turisztikai reklámfilmek nem hozták lázba a külföldieket, mert a szaktárca most stratégiát váltott.


Múzeumház nyílt Bükkfalván

Múlt Idők Háza elnevezéssel múzeumház nyílt július 4-én Homoródszentmárton legkisebb településén, Bükkfalván. Ez az első ilyen jellegű létesítmény a két Homoród között.


Megnyílt Sóvidék első turisztikai irodája Farkaslakán

Megnyílt Sóvidék első turisztikai irodája Farkaslakán, amelyet egy európai uniós pályázatból valósított meg a község polgármesteri hivatala.


Elkészült a Hargita-hegység új térképe

Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangi Mentő Közszolgálata elkészítette a Hargita-hegység új térképét. Fekete Örs, a szolgálat vezetője elmondta, alaposan felmérték a terepet, végigjárták minden ösvényét. Ez alkalommal kategorizálták is a turistaösvényeket, és megnézték, melyik felújítása a legsürgetőbb.


Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület alakult

A kürtőskalács hagyományos magyar termékként való Európai Uniós regisztrációja, valamint a jó minőségű süteményeket előállító cégek összefogása érdekében tavaly alakult meg az a szaktestület, amelynek ma már a világ hat kontinensén vannak tagjai. A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület munkálatait elismert mérnökökből, tudósokból és jogászokból álló tanácsadó bizottság segíti.


Idegenforgalmi információs pont nyílt Deság-patakán

Idegenforgalmi információs pont nyílt a Zetelaka községhez tartozó Deság-patakán. Az EKE-ECO biciklis túraút információs házának avatóünnepélyét november 16-án, szombaton tartotta meg Deság-patakán az Erdélyi Kárpát-Egyesület székelyudvarhelyi szervezete.


Megalakult a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás

A Hargita-hegység fejlesztése érdekében megalakította a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulást – Hargita Megye Tanácsa, Kápolnásfalu és Csíkszenttamás önkormányzata. A fejlesztési társulás a közberuházások céljából jött létre, tagjai egyelőre Hargita Megye Tanácsa, Kápolnásfalu és Csíkszenttamás.


Jó a viszony a román és a magyar lakosok között Hargita megyében

Közvélemény kutatást végeztetett Hargita Megye Tanácsa a román-magyar együttélésről, amelyből kiderül, hogy a megyében jó a két etnikum közötti viszony, bár vannak vitás kérdések közöttük.


Egyre népszerűbb Románia a magyar turisták körében

Egyre népszerűbb Románia a magyar turisták körében. Tavaly közel 3 millió magyarországi látogatott legalább egy napra a szomszédos országba, elsősorban a magyarok által is lakott vidékekre. A Magyarországot is lefedő bécsi, román turisztikai népszerűsítési iroda vezetője szerint, a magyar turisták egy napos kirándulásra Ausztria és Szlovákia után, Romániát választják.


Sok magyarországi turista látogat Romániába

A becslések szerint a magyarországi látogatók tavaly összesen 105 millió eurót költöttek Romániában. Egy napos látogatásra tavaly több mint 2 millió 800 ezer magyar turista érkezett Romániába. 


Egyre több a magyar turista Székelyföldön

Sok magyar látogat Székelyföldre, ők elsősorban a történelmi emlékhelyeket és a falusi fesztiválokat keresik fel, de a turistacentrumokban még több a román vendég.


Már interneten is lehet válogatni a székely termékekből

Minden hónapban Székelyudvarhelyen és csíkszeredában is megszervezik a Hagyományos Székely Termékek Havi Vásárát. A www.szekelytermek.ro honlapon is megtekinthetők azon vállalkozók listái, akik termékeikkel részt vesznek a vásáron, de a kínálandó áruk listája is felkerült az internetes oldalra. 


A Szabadidőkalauz a II. Magyar Világtalálkozón

Ötvennégy országot képviselve mintegy huszonötezren vettek részt a II. Magyar Világtalálkozó nyolcnapos rendezvénysorozatán, amelyet Budapesten és hat másik városban (Szeged, Balatonlelle, Fonyód, Nyírbátor, Máriapócs, Örkény) rendeztek július 1-8. között a „határtalan összefogás” szellemében. Célja volt megismertetni és megszerettetni a magyarság értékeit.


Erdély jobb márkanév, mint Románia

Külföldön az emberek sokkal többet tudnak Erdélyről, mint az országról, amelyben található – nyilatkozta Shajjad Rizvi, a Little People Románia Egyesület elnöke, valamint az Erdélyben lévő brit üzletemberek egyesületének egyik alapítótagja.


Népszerű az egészségügyi turizmus Romániában

Népszerű az egészségügyi turizmus Romániában, az elmúlt évben több mint 60 ezer külföldi látogatót vonzott az országba. A legtöbben a fogászati és szemészeti kezelésre, valamint plasztikai műtétre jelentkeztek.


A magyar turistákra számítanak leginkább a székelyföldiek

A magyarországi vendégkörre alapozva a székely megyék jelentős beruházásokat terveznek, a falusi turizmus mellett a gyógy-, természeti és a vallási turizmust is fejlesztenék.


Készül a rovásírásos Székelyföldi Legendárium

Folynak az előkészületek a Székelyföldi Legendárium megjelenése érdekében, amely több mint 140 mondát és legendát tartalmaz majd, és rovásírásos formában is megjelenik.


A falusi turizmus kétszer annyi turistát vonzana

A következő 2-3 évben kétszer több külföldi keresné fel Romániát, mint most (1,3 millió), ha továbbra is a hegyvidék, a Delta, a kolostorok és a falusi élet népszerűsítésére összpontosít, állítja Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet (TVSZ) főtitkára.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch