udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


Útmutató a sikeres nyaraláshoz

A körültekintő felkészülés a sikeres nyaralás titka, vélik a szakemberek. Ha az utazás előtt dokumentálódunk, elolvassuk a szerződések apró betűs részeit, ha a fórumokon tájékozódunk a helyszín, a szálláshely felől, ha engedéllyel és biztosítással rendelkező utazási ügynökségtől vásárolunk, megkötjük a megfelelő biztosítást, akkor kevés a valószínűsége, hogy kellemetlen meglepetések érnek a nyaralás során, vélik a Sláger Rádió által megszólaltatott turisztikai, fogyasztóvédelmi és biztosítási szakemberek.

László Endre az Utazási Irodák Országos Egyesületének regionális elnöke a Sláger Rádiónak elmondta, az idegenforgalomban a szezonvégi csőd előfordul, hiszen ha egy utazási iroda túlvállalja magát, görgeti maga előtt az adósságot, a szezon végére kénytelen csődöt jelenti.

László Endre felhívta a figyelmet, hogy az internetes rendeléseknél fordulnak elő rendellenességek, a helyszínben derül ki, hogy a helyfoglalás nem olyan, mint amire számítottak. László Endre ugyanakkor arra is rámutatott, hogy nem minden országban hasonlóak a körülmények, erre a komoly irodák már a vásárlás pillanatában felkészítik a turistákat.

Nyaraláskor mentőöv lehet a jól megkötött biztosítás

Az Európai Unióban az itthoni egészségbiztosítás fedezi a sürgősségi ellátást, de csak az állami kórházakban, hívta fel a figyelmet Lőrincz Lehel. Elmondta, az utazás során sok előreláthatatlan baleset történhet, ezért érdemes külön biztosítást kötni, például, ha ellopják a csomagjainkat, vagy ha mégis magánkórházba szállítanak.

A biztosítási szakember szerint, részletesen ki kell faggatni az ügynököt, hogy milyen típusú kötvényt ad el, mert előfordulhat, hogy az olcsóbb biztosítás éppen abban az országban nem érvényes, ahová megyünk.
A másik buktató az lehet, hogy az olcsóbb biztosítás apró betűs részénél feltüntetik, hogy 200 eurós önrészt kell befizetni, sok esetben a kár értéke sem haladja meg a saját zsebből kifizetendő összeget.
Lőrincz Lehel arra is figyelmeztet, hogy fontos eleme a kötvénynek, hogy a kár értékét helyben fizessék, tehát ne kelljen kétezer eurót lepengeteni, és a biztosítótársaság csak otthon egy év múlva térítse meg az összeget.

Lőrincz rámutatott: rengeteg kedvezményes, és jó kötvény van a piacon, például amikor két felnőtt mellé öt gyereket ingyen biztosítanak. Az is egy jó biztosítás, ami az utazás megszakítása esetén lép életbe, hiszen a charterjáratok olcsók, ám, ha betegség vagy családi okok miatt hamarabb haza kell térni, a különjáraton a jegyért 2000 eurót is elkérnek, ilyen esetekben jól fog az ezt is fedező biztosítás.

Kovács Blanka
nyugatijelen.com


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch