udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


Templomok a föld alatt - állandó régészeti kiállítás Székelyudvarhelyen

Állandó régészeti kiállítás látogatható a Haáz Rezső Múzeumban június 5-től Udvarhelyszék középkori templomásatásairól. 

Helyi kezdeményezések és a folyamatos templomfelújítások eredményeképpen az elmúlt években széleskörű régészeti kutatómunkára nyílt lehetőség Udvarhelyszék mintegy kéttucatnyi középkori vagy kora újkori templomában, jelentős eredményekkel gazdagítva azok építéstörténetének és vallási, egyházi életének megismerését.

A szisztematikus feltárások révén napjainkra a középkori régészet e speciális szakiránya, az egyházrégészet az udvarhelyszéki archeológia „húzóágazata“ lett.

A TEMPLOMOK A FÖLD ALATT című kiállítás célja ezen tudományos eredmények bemutatása a nagyközönség számára. A korszerű muzeológia eszközök használata révén a látogató betekintést nyer a régész mindennapi munkájába, megismerve annak munkamódszereit, szakmai fogásait, és aszisztematikus régészeti kutatások legfontosabb tudományos mondanivalóját: az udvarhelyszéki középkori templomok zöme Árpád-kori eredetű, és jóval sűrűbb volt a templomos falvak hálózata, mint azt az írott, illetve művészettörténeti adatokból korábban tudtuk; Udvarhelyszéken a késő Árpád-korban legalább félszáz egyházas hellyel számolhatunk.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch