udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


Románia sereghajtó – Kevés a szálláshely és nagy kihasználatlanság

Egy nemrégiben közzétett statisztika szerint az Európai Unióban 31,2 millió szálláshely van. A listavezetők Franciaország 5,1 millió-, Olaszország 4,9 millió- és Spanyolország 3,5 millió szálláshellyel, derült ki az Eurostat adataiból. Románia a lista végén található, tavaly 326.098 szálláshelyet tartottak nyilván.

A turisztikai szakértők szerint nincsenek megbízható adatok, mert becslések szerint Romániában a szálláshelyek 40 százaléka feketén működik. A kihasználtságot sem lehet pontosan mérni, mert a szállodákkal ellentétben a panziók nem kötelesek bejelenteni a vendégeiket.

Az ANTREC faluturisztikai szövetség háromszéki elnöke, Daragus Attila szerint támogatni kellene a hivatalosan működő szállásadókat és felszámolni a tisztességtelen konkurenciát, mert a törvényesen működőket rendszeresen ellenőrzik a hatóságok, a feketén tevékenykedőket nem zaklatja senki.

Az Utazási Irodák Országos Szövetsége (ANAT) vezetőtanácsának tagja, Herman Rosner szerint a hazai turizmus nagyon alacsony szintről indult, ezért, bár növekedik, még mindig elmarad az idegenforgalomban jól teljesítő országoktól. Rosner szerint a meglévő hazai szálláshelyek kihasználtsága átlag 30 százalékos, ezt kellene feltornászni például a belföldi turizmust ösztönző vakációs jegyekkel, ezáltal növekedhet a szálláshelyek száma is.

A sepsiszentgyörgyi turisztikai szakember szerint új szálláshelyek építését a szabadpiac szabályozza, vagyis a vállalkozó csak akkor vág az építkezésbe vagy régi épület felújításába, ha úgy értékeli, hogy befektetése megtérülhet.

Kovács Zsolt / Székely Hírmondó


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch