udv-hsz hsz-csik
2021-04-14
Szerda
Tibor napja

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0


Hagyományos események Székelyföldön - fotópályázat -

A Szabadidőkalauz idén meghirdetett fotópályázata a végéhez érkezett. A Hagyományos események Székelyföldön címmel meghirdetett pályázatunk célja volt kiemelt figyelmet fordítani Székelyföld és a székely emberek még ma is elő hagyományaira, az itt élő hagyományos események, szokások kulturális, történelmi és turisztikai értékeire, és megörökíteni azt a fotográfia eszközeivel.

30 pályázótól több mint 230 képet érkezett a szerkesztőségünkbe, aminek kimondottan örülünk.

A beérkezett fényképek által sikerült bemutatni több Erdélyben még ma is élő hagyományos eseményt (hagyományos ünnepek, kaláka, leánykérő, menyegző, szüreti bál, farsang, bérmálás, elsőáldozás, falunapok, stb.). Több olyan fényképet is kaptunk, amelyek kimondottan az események hagyományos jellegét örökítik meg, és amelyek visszatükrözik a székely kultúrát. A képek valóban színesen és változatosan mutatják be a hagyományos székely események hangulatvilágát, általuk gazdagabb lett a honlapunk.

Mindenkinek köszönjük az érdeklődést és a pályamunkákat is.

Április 11-én szerkesztőségünk külső munkatársak közreműködésével, többek közt Kolumbán Zsuzsanna történész véleményére is alapozva értékelte a képeket. A pályázati felhívásban megadott kritériumrendszerek szerint értékeltük a beérkezett anyagokat. Három nyertes képet sikerült kiválasztanunk a kínálatból.

Díjazásban részesítettük Balázs Erika farsangi jelentet ábrázoló fotóját (Ádám és Éva- Bölöni farsang). Szerkesztőségünk értékelte, hogy a kép jól tükrözi az esemény egyedi hangulatát. Korhűen ábrázolja a farsangtemetés egyik jellegzetes mozzanatát. A választott környezet valamit az adott esemény jól illenek egymáshoz, ezzel is fokozva a kép hangulatát.
Nyereménye: kétszemélyes ajándék hétvége Hajdúszoboszlóra a Márvány Hotelbe, és egy 200 lej értékű vásárlási utalvány a székelyudvarhelyi Bagolyvár Könyvesbolt jóvoltából.Díjnyertes fotóként értékeltük Gábor Lajos szüreti bálhoz kapcsolódó, a csőszleányt lováról lesegítő csősz legényt ábrázoló képét. A fotó spontaneitásával, egyszerűségével ugyanakkor a szüreti bálozó fiatalok ismertető jegyeit hitelesen megjelenítő mivoltával nyerte el a zsűri tagok tetszését.
Nyereménye: kétszemélyes ajándék hétvége Hajdúszoboszlóra a Júlia Panzióba.


A harmadik díjazott Martinas Cristian farsangi legényes utcai táncot ábrázoló képe. A kép a falusi székely emberek mulatságából idéz meg egy jelenetet. Jól elkapott pillanatfelvétel, amely utcai vidámság hangulatát tükrözi.
Nyereménye: kétszemélyes ajándék hétvége Gyulára a Fortuna Apartmanba.


A szerkesztőség különdíját Csíki Árpád viheti el. Őt azért részesítettük különdíjban, mert mindegyik képe a hagyományos székely események egy-egy érdekes momentumát jeleníti meg, olyan szokásokat is, amelyek csak kimondottan vidékünkre jellemzőek.
Nyereménye: kétszemélyes ajándék hétvége Gyulára a Maja Apartmanba.

Gratulálunk a nyerteseknek!

A fotókat továbbra is meg lehet nézni a fotopalyazat.szk.ro honlapon.

Honlapunk információs tartalmát folyamatosan bővítjük, így továbbra is szívesen fogadunk bármilyen anyagot, információt, érdekességet, és a szerzők nevének feltüntetésével közzé is teszünk.

A szerkesztőség 


Támogatóink:

  • Bagolyvár Könyvesbolt
  • Márvány Hotel, Hajdúszoboszló
  • Júlia Panzió, Hajdúszoboszló
  • Fortuna Apartman, Gyula
  • Maja Apartman, Gyula

 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch