udv-hsz hsz-csik
2022-06-30
Csütörtök
Pál napja

Min: 6
Max: 9
Min: -2
Max: 0


Aktuális

Jubilál a Szabadidőkalauz - Megjelent a 60. kiadványunk!

Udvarhelyszéki vendéglátók és szolgáltatók ajánlataival megjelent a Szabadidőkalauz 60. lapszáma. Ez azt jelenti, hogy már 15 évesek vagyunk.

A jubileumi kiadvány november, december és január hónapokra ajánl a helyieknek és az idelátogató turistáknak szállás-, szórakozási lehetőséget és hasznos információkat.


Románia sereghajtó – Kevés a szálláshely és nagy kihasználatlanság

Egy nemrégiben közzétett statisztika szerint az Európai Unióban 31,2 millió szálláshely van. A listavezetők Franciaország 5,1 millió-, Olaszország 4,9 millió- és Spanyolország 3,5 millió szálláshellyel, derült ki az Eurostat adataiból. Románia a lista végén található, tavaly 326.098 szálláshelyet tartottak nyilván. A turisztikai szakértők szerint nincsenek megbízható adatok, mert becslések szerint Romániában a szálláshelyek 40 százaléka feketén működik. A kihasználtságot sem lehet pontosan mérni, mert a szállodákkal ellentétben a panziók nem kötelesek bejelenteni a vendégeiket.


Repülőjegy foglalás: mire érdemes odafigyelni?

Ugyan tény, hogy minél inkább közeledünk az indulás időpontjához, annál magasabb áron juthatunk hozzá a repjegyhez, de ha a nyári szabadság tervezéséről van szó, akkor gyakran ez sem akadály. Munkahelyi vagy magánéleti elfoglaltságból adódóan sokan vannak, akik tényleg csak az utolsó percben tudnak a szállásfoglalással és a repjegy vásárlással foglalkozni, s ilyenkor kifejezetten jól jön az internetes segítség.


Az év első öt hónapjában 5,4 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában

Az év első öt hónapjában 5,4 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.
A turisták 7,385 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a románok és a külföldiek átlagban egyaránt 1,9 éjszakára szálltak meg.


Megjelent az őszi Szabadidőkalauz!

Udvarhelyszéki vendéglátók és szolgáltatók ajánlataival jelent meg az őszi Szabadidőkalauz. A kiadvány augusztus, szeptember és október hónapokra ajánl a helyieknek és az idelátogató turistáknak szállás-, szórakozási lehetőséget és hasznos információkat.

A több mint 13 éves tapasztalatokat követve kiadványunk ezúttal is Szállás, Szabadidő, Hasznos és Látnivaló rovatokban, valamint egy Eseménynaptárban mutatja be a környéket. A szálláshelyek, a különböző rendezvények, szórakozóhelyek útmutatója.


Erdély lett a Világ legszebb régiója

Egy igen neves turisztikai magazin és útikalauz, a Lonely Planet kiadta idei rangsorát, amin a világ legszebb vidékeit rangsorolta. Erdély olyan, neves vidékeket is maga mögé utasított, mint Hawaii, Bajorország és Nyugat-Izland…
A Lonely Planet írásában persze megjelenik Drakula motívuma, de még ezt is előnyös megvilágításba helyezi. Persze viccelődnek a szokásos „vámpír klisékkel”, de az írás nagyobbik részében inkább azt taglalják, milyen meseszép vidék is Erdély.


Ilyenek a székelyek - fotópályázat - kiértékelés

A Szabadidőkalauz 2017-ben meghirdetett fotópályázata a végéhez érkezett. Az Ilyenek a Székelyek címmel meghirdetett pályázatunk célja volt bemutatni azt, hogy hogyan és milyennek látják a székelyföldi embert a fényképészek, milyen pozitív és negatív tulajdonságokkal lehet ábrázolni őket egy-egy képen, mitől lesz a székely igazán székely egy fényképen.


Nagy népszerűségnek örvend négy erdélyi város

Vetekedik az európai fővárosok népszerűségével Nagyszeben, Brassó, Segesvár és Kolozsvár, ami a rövid városlátogatásokat illeti. Egy internetes szállásfoglalási portál felméréséből kiderült, a lakosok körülbelül 35%-a választaná az említett városok egyikét city-break célpontként.


Nemzeti parkká nyilvánítják az ország legmagasabb hegységét, a Fogarasi-havasokat

Nemzeti parkká nyilvánítják az ország legmagasabb hegységét, a Fogarasi-havasokat. A jogszabály egy tárcaközi bizottságot hoz létre a környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási minisztérium irányítása alatt, amely a 2016-2020-as időszakban összefogja az új nemzeti park létrehozásához szükséges elemző, tervező, és engedélyező munkát.


Közösen fejlesztené Hargita és Neamt megye a Békási szoros és a Gyilkos –tó térségét

Közösen fejlesztené Hargita és Neamt megye a Békási szoros és a Gyilkos –tó térségét. Szedán a közös fejlesztési lehetőségekről tárgyalt Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a Neamț megyei tanácselnök tanácsadóival. Hargita és Neamț megye tanácsának képviselői jövő hónapban újra találkoznak, addig mindkét megye részéről megvizsgálják azokat lehetőségeket, amelyek mentén kormánytámogatást és EU-s forrásokat is a térségbe vonzhatnak.


"Zöld" turisztikai célponttá tennék a Szent Anna-tavat és környékét

A Szent Anna-tó környékének turisztikai fejlesztése változatlanul célkitűzése Hargita és Kovászna megye tanácsának, valamint az érintett önkormányzatoknak, ezért közösen létre hozták a Csomád-Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulást, és ezért döntöttek az egységes övezeti rendezési terv elkészítése mellett.


Egyre népszerűbb a biciklizés Romániában

Egyre népszerűbb a kerékpározás a romániai lakosság körében. Az Országos Statisztikai Intézet frissen közölt adatai szerint a 2014-ben jegyzett 30,5 tized százalékról tavaly 32,6 tized százalékra nőtt azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyekben biciklit tartanak.


Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a három székelyföldi megye, Hargita, Kovászna és Maros együttműködésével. Az idei helyhatósági választások eredményeit a három megye sikeres találkozásának, a munka kezdetének nevezte Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke a pénteki kerekasztal-beszélgetésen.


Szováta és Máréfalva is csatlakozott a Sóvidék–Hegyalja Kistérségi Társuláshoz

1,8 millió euró pályázati keretösszeg áll a Sóvidék–Hegyalja Helyi Akciócsoport Egyesület rendelkezésére, miután nyert a térségfejlesztési stratégiáról szóló pályázata. Az egyesületnél civilszervezetek, vállalkozók, helyi önkormányzatok pályázhatnak a Sóvidék–Hegyalja-térség fejlesztésére.


Kérdőíves kutatás a Székelytámadt várról

Kérdőíves kutatással kéri ki a lakosság véleményét, meglátásait a Székelytámadt várral kapcsolatosan Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala. A Székelytámadt vár nemcsak régi kövek halmaza – állítják, ezért élettel töltenék meg azt.


Lehet használni a szejkei melegfürdős szolgáltatást

Május 2-tól újra lehet használni a szejkei melegfürdős szolgáltatást, amely a reumás, légúti és bőrbetegségek gyógyítására javallott. A kilenckádas gyógyfürdőt, de a strandot is, idéntől Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala működteti, mivel tavaly lejárt a korábbi üzemeltető szerződése. A gyógykezelés ára: egy alkalom 12 lej, tíz alkalom 90 lej, tizenöt alkalom pedig 130 lejbe kerül.


Hagyományos gazdálkodás Székelyföldön - fotópályázat

A Szabadidőkalauz idén meghirdetett fotópályázata a végéhez érkezett. A Hagyományos gazdálkodás Székelyföldön címmel meghirdetett pályázatunk célja volt feleleveníteni és bemutatni a Székelyföldön még mindig virágzó hagyományos állattenyésztő és növénytermesztő gazdálkodást.


Székelyföldön található a hazai ásványvízforrások közel 40 százaléka

Az Országos Ásványkincshatóság évente aktualizálja és közzéteszi a hivatalosan elismert ásványvízforrások jegyzékét, amelyben közlik, hogy hol találhatók a források és az onnan kitermelt vizet milyen név alatt forgalmazzák a kereskedelemben.


A Transzfogarasi út a legszebb európai autós úticélok között

A legszebb tíz európai, saját személygépkocsival is megközelíthető vakációs úti cél közé sorolták a Transzfogarasi utat a The Telegraph Travel brit kiadvány újságírói, akik Izlandtól Romániáig értékeltek autós útvonalakat.
A felsorolásban a Transzfogarasi út a kilencedik helyen áll.


Megjelent a Székelység történetének legújabb kiadása

A Magyar Kultúra Napja alkalmából jelent meg a Székelység történetének újabb kiadása, mely tulajdonképpen az első javított változata. Több mint három évvel ezelőtt jelent meg a Székelység története című könyv, mely a szerzők szándéka szerint tankönyv a gyermekeknek és kézikönyv mindazoknak, akiket érdekel a székelység történelme.


A világörökség része lett az erdélyi legényes

Felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára a legényes tánc. Elősegítette a kultúrák közti párbeszédet és a társadalmi kohéziót – áll az indoklásban. A legényesnek – tájegységtől függően – több típusa is van Erdélyben. 
Rögtönzött bemutatót tart stábunknak Varró Huba: úgy véli, a kalotaszegi legényes a műfaj legteljesebb formája.


Szabadtéri sakktábla Székelyudvarhelyen

A Bibliofil Alapítvány szervezésében november 26-án avatták fel a város első szabadtéri sakktábláját a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár bejárata előtti belső udvaron.


Biciklis útvonalat adtak át a Hargitán

Átadták a Madarasi Hargita - Borvíz - Termálfürdő kerékpáros útvonalat, valamint azt a 2 kilométeres biciklis Downhill pályát, amelyet a Kápolnási Gazdák Egyesülete és a Madarasi Hargita Síközpont alakított ki idén a Megyei Tanács támogatásával.


Helyi összefogás jött létre a székelyföldi legendák népszerűsítése érdekében

Összefogott a székelyföldi legendák népszerűsítése érdekében a Székelyföldi Legendárium és a Harmopan Rt. Új, közös terméküket, az elsősorban gyerekek számára készült Csetlik nápolyszeletet sajtótájékoztató keretében mutatták be.


Használt vagy új tárasasjátékokat gyűjtene a városi könyvtár

Használt vagy új tárasasjátékokat gyűjtene a városi könyvtár. Az intézmény arra kéri a székelyudvarhelyieket, hogy ha van otthon használaton kívüli, de még jó társasjátékuk, akkor azt ne dobják el, hanem adják be a Városi Könyvtárban újonnan induló közösségi- és társasági foglalkozások részlegének alapítására. A részleget a Nyitott könyvek éjszakáján nyitanák meg a nagyközönség számára.


Új turisztikai látványelem található a Peszente-tetőn

Újabb turisztikai látványelem várja a turistákat Énlaka és Etéd között, a Peszente-tetőn. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar oktatójának, Kondor Tamásnak a vezetésével készült el a Székely Iránytű térinstalláció, amelynek hivatása a környékbeli települések helyenként rejtett, más helyütt már ismert értékeinek bemutatása, egy egységes egésszé kovácsolása. Célja, hogy a művészet erejével felhívja a figyelmet azokra a kis falvakra, emberekre, melyekről mindeddig keveset tudhattak a környékre érkező turisták. 


Kulturkártya Udvarhelyen

Növelnék a diákok kulturális aktivitását, egy újszerű kezdeményezés indul útjára Székelyudvarhelyen. Lukács László, vállalkozó fejéből pattant ki az ötlet, amelynek a lényege a következő: a diákok megvásárolják a 1o lejbe kerülő kártyát, s amikor a könyvtárban könyveket kölcsönöznek, a rajta levő QR kódot leolvastatva gyűjthetik a pontokat. A múzeumba pedig díjmentesen mehetnek be ezzel a dokumentummal két éven át. Itt ugyanúgy a becsippentés után jutalompontok kerülnek rá.


Népművészet Székelyföldön - lezárult a fotópályázat -

A Népművészet Székelyföldön pályázati felhívás azzal a célkitűzéssel indult, hogy olyan fotók kerüljenek bemutatatásra, melyek a székely népművészet gazdag motívumvilágát ábrázolják, gondolunk itt népi díszítőművészetre, a népi iparművészetre, a népzenére, néptáncra és népviseletre is.


Erdélyi várak a legszebb európai kastélyok ranglistán

Két erdélyi vár is szerepel egy európai kastélyokat, várakat rangsoroló listán. A Digi24 által közölt hír szerint a rangsor 11. helyén szerepel a törcsvári kastély, a 14. helyen pedig a vajdahunyadi vár kapott helyet.


Bicikliút-hálózat köti össze a Sóvidék látványosságait

A sóvidéki kerékpárutak hálózatát bővítette mintegy hetven kilométerrel a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület és a Korondi Turisztikai Egyesület. A tevékenységet Korond és Parajd községek tanácsa, Korond-Parajd Természetvédelmi Gondnoksága és a Felsősófalvi Kodáros Egyesület mellett Hargita Megye Tanácsa 14 500 lejjel támogatta. 


Útmutató a sikeres nyaraláshoz

A körültekintő felkészülés a sikeres nyaralás titka, vélik a szakemberek. Ha az utazás előtt dokumentálódunk, elolvassuk a szerződések apró betűs részeit, ha a fórumokon tájékozódunk a helyszín, a szálláshely felől, ha engedéllyel és biztosítással rendelkező utazási ügynökségtől vásárolunk, megkötjük a megfelelő biztosítást, akkor kevés a valószínűsége, hogy kellemetlen meglepetések érnek a nyaralás során, vélik a Sláger Rádió által megszólaltatott turisztikai, fogyasztóvédelmi és biztosítási szakemberek.


Biztosítsuk be magunkat! – Mire figyeljünk, ha nyaralni indulunk?

A tehetősebb családok már javában tervezik, vagy lehet, éppen most készülnek a nyaralásra, csomagolnak. Amennyiben az úti cél valamelyik külföldi üdülőhely, nem árt pár dolgot figyelembe venni indulás előtt, hiszen történhetnek kellemetlen események, betegségek a vakációzás ideje alatt.


Templomok a föld alatt - állandó régészeti kiállítás Székelyudvarhelyen

Állandó régészeti kiállítás látogatható a Haáz Rezső Múzeumban június 5-től Udvarhelyszék középkori templomásatásairól. 


Hagyományos események Székelyföldön - fotópályázat -

A Szabadidőkalauz idén meghirdetett fotópályázata a végéhez érkezett. A Hagyományos események Székelyföldön címmel meghirdetett pályázatunk célja volt kiemelt figyelmet fordítani Székelyföld és a székely emberek még ma is elő hagyományaira, az itt élő hagyományos események, szokások kulturális, történelmi és turisztikai értékeire, és megörökíteni azt a fotográfia eszközeivel.


Rejtekhely-keresés Székelyföldön, Erdélyben

Erdély, illetve Székelyföld természeti kincsei és látnivalói. Rejtekhely-keresés, kincskeresés, kirándulás és túrázás.


Könyvturkáló Székelyudvarhelyen

Egyedi kezdeményezésként könyvturkáló nyílt a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. A turkáló célja, hogy a kölcsönzőben nem használt, megmaradt, adományozott, régi és új köteteket ne vesszenek feledésbe, hanem kiárusításra kerüljenek.


Székelyudvarhelyi Darabont Tallér

A Darabont Tallér a székelyudvarhelyi Tourinfo iroda munkájának eredményeként valósult meg. A program kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít a Székelyudvarhelyre látogató turisták számára. A Tallér tulajdonosai Székelyudvarhelyen kedvezményesen vehetnek igénybe bizonyos - főként turisztikai - szolgáltatásokat. Olyan cégek szolgáltatásairól van szó, amelyek bekapcsolódtak a Tallér-programba: szálláshelyek, éttermek, vendéglők, bárok, cukrászdák, wellness központok mellett a múzeumok, színház, népművészeti- és ajándéktárgyakat árusító üzletek, élelmiszer, cipő- és ruhaüzletek is részesei a programnak.


Turisztikai információs iroda Székelyudvarhelyen

A székelyudvarhelyi Tourinfo iroda, a Polgármesteri Hivatal nyertes PHARE pályázatának köszönhetően már 2000. februárjától fejti ki tevékenységét városunkban. 2012 óta az iroda székhelye a Bethlen Gábor utca 43. szám alatt található, ahonnan nemcsak a városunkba látogató vendégeknek sikerül hasznos információt nyújtani, hanem a székelyudvarhelyieknek is tudnak segíteni a különböző, utazásokkal kapcsolatos információk beszerzésében.


Hagyományos építkezés Székelyföldön - fotópályázat kiértékelő

 

A Szabadidőkalauz 2013-ban meghirdetett fotópályázata a végéhez érkezett. A pályázatunk célja volt a hagyományos székely népi építészeti alkotások felkutatása, bemutatása és megörökítése a fotográfia eszközeivel. Székely házak, porták, kúriák, templomok, székelykapuk, gazdasági épületek szépségeit, jellegzetességeit, hagyományos vonásait gyűjtöttük össze, és ezáltal a székely építészeti értékeket akartuk tudatosítani az emberekben, az őseink által ránk hagyott épített örökséget tovább éltetni. 

 


Táncház Székelyudvarhelyen

Az Udvarhely Táncműhely és a Ziccer Egyesület szervezésében folytatódik a táncházi évad. Csütörtökönként várják a táncolni vágyókat, és azokat, akik tanulni szeretnének. Keddenként pedig a legkissebbeknek oktatnak táncot.


Tíz hasznos tanács túrázóknak

Miből álljon a túrafelszerelés? Milyen eszközök elengedhetetlenek a biztonságos túrázáshoz? Mit jelent a megfelelő túrázási technika, amivel kevésbé fáradunk el és az ízületeinket is kíméli? Ha túrázni indulunk, különösen ha magasabb vidékek felé vesszük az irányt, jól tesszük, ha időben tájékozódunk és figyelmet fordítunk a felkészülésre, mert ez esetenként akár életet és egészséget is menthet.


Hagyományos Székely Termékek Havi Vására

A hagyományos székely termékek tavaly három alkalommal megszervezett vásárának sikeréből kiindulva februártól Hargita Megye Tanácsa minden hónap harmadik szombatján megszervezi a Hagyományos Székely Termékek Havi Vásárát a csíkszeredai megyeháza oszlopsora között.


Székelyudvarhelyen is van Demokrácia Központ

A székelyudvarhelyi demokrácia központ a Vár utca 4. szám alatti irodában, a Corvina könyvesház szomszédságában fogadja a magyar állampolgárságot igénylő ügyfeleket.


Játékosan rovásul

A székely rovásírás a magyar műveltség egyik legrégebbi emléke. A Szabadidőkalauz próbálja népszerűsíteni a használatát. Ennek céljából egy játákot indítottunk, ahol olvasóink tesztelhetik tudásukat, illetve a játékon keresztül megtanulhatják a rovás betűkészlet használatát.


Játékosan rovásul - középhaladóknak

Aki már a kezdő játékunban profi, próbálja ki ezt!


Játékosan rovásul - haladóknak


Demokrácia Központok Udvarhelyszéken

Udvarhelyszéken a Demokrácia Központok várják azokat, akik szeretnék megkapni a magyar állampolgárságot.


SOS telefonos lelkisegély szolgálat

Beszélni a problémáinkról, megosztani valakivel érzéseinket – első lépés a megoldásuk felé.


Bármikor Szabadidőkalauz tag lehet!

Kedves szolgáltató!
Bármikor Szabadidőkalauz tag lehet Ön is, hiszen a portál információs tartalmát folyamatosan bővítjük.


Eléggé informatívak-e a székelyek?

Különféle sztereotípiák élnek bennünk a székelyekről. Lelkületükről, hogy kemény; észjárásukról, hogy furfangos; és beszédükről, hogy túlzottan gazdaságos. Cikkünkben a székely szófukarság sztereotípiájával foglalkozunk.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch